Nedelja v MAO: LEGO delavnica za vse generacije

Nedelja v MAO / 9. 6. 2024 / 11:00

Nedelja v MAO: LEGO delavnica za vse generacije

Nedelja v MAO / 9. 6. 2024 / 11:00

 

Lego delavnica za vse generacije: Vurnik in vzorci secesijskih ornamentov I Dogodek poteka v sklopu festivala Art nouveau v Ljubljani I 2.–10. junij 2024

 

Nedelja, 9. junij 2024 ob 11.00 I MAO, Rusjanov trg 7

Izziv tokratne lego delavnice bo arhitektura, predvsem prepletanje narodnih in geometrijskih motivov, ki so zaznamovali nekatera pročelja stavb kot tudi marsikateri ambient arhitekta Ivana Vurnika in njegove sopotnice akademske slikarke Helene Kottler Vurnik. Izhodišče bodo vzorci secesijskih ornamentov stavbe Zadružne gospodarske banke na Miklošičevi ulici 8 v Ljubljani in nekaterih drugih posvetnih in sakralnih stavb. Prav tako bodo na ogled stvaritve študentov arhitekture, ki so v sklopu seminarja prof. dr. Alenke Fikfak raziskovali raznolike Vurnikove motive in si kot orodje izbrali lego kocke. Nekateri med njimi bodo tudi z nami kot motivatorji in mentorji na delavnici.

 

 

PROGRAM DOGODKOV OB SVETOVNEM DNEVU ART NOUVEAUJA 2024 V LJUBLJANI

 

10. junija praznujemo svetovni dan art nouveauja, ki je na prelomu 19. in 20. stoletja spremenil podobo mest v Evropi in tudi izven nje. Na ta dan sta umrla Antoni Gaudi in Ödön Lechner, dva izmed najbolj karizmatičnih artnouveaujevskih arhitektov, ki sta na različnih koncih Evrope umetnost popeljala v novo stoletje. Svetovni dan Art nouveauja bomo v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje praznovali z lego delavnico za vse generacije in sprehodom po secesijski Ljubljani.

 

Zamisel o praznovanju svetovnega dneva art nouveauja se je leta 2013 porodila sodelavcem madžarske revije Art Nouveau Magazine. Od tedaj vse aktivnosti ob svetovnem dnevu art nouveauja koordinirata mednarodna mreža Réseau Art Nouveau Network (RANN) v Bruslju in Ruta del Modernisme v Barceloni, katerih članica je tudi Ljubljana. V tednu okrog 10. junija v vseh partnerskih mestih mreže RANN potekajo najrazličnejši dogodki – razstave, predavanja, vodeni sprehodi po mestih in muzejskih zbirkah. Praznovanju svetovnega dneva art nouveauja se pridružuje tudi Ljubljana, ki pripravlja vrsto dogodkov, s katerimi pomaga v javnosti krepiti zavest o kulturnih vrednotah in evropski razsežnosti te nam tako bližnje dediščine.

 

PRIJAVE: izobrazevanje@mao.si

Deli
Skip to content