Kulturni praznik v MAO (2013)

8. 2. 2013

Kulturni praznik v MAO (2013)

8. 2. 2013

Ob slovenskem kulturnem prazniku bo v MAO brezplačen vstop na razstavi Nedokončane modernizacije: med utopijo in pragmatizmom in Smer B – reforma oblikovanja.

Ob 11.00 se lahko udeležite vodenega ogleda po razstavi Nedokončane modernizacije z zunanjo sodelavko MAO umetnostno zgodovinarko Katarino Metelko. Po vodenem ogledu ob 12.00 pa vabimo k ogledu filma o Edvardu Ravnikarju.

Iskanje popolnega mesta, portret Edvarda Ravnikarja, 53’
Produkcija: RTV Slovenija, Dokumentarni program, 2002/2003
Scenarij, režija in montaža: Amir Muratović
Direktor fotografije: Ubald Trnkoczy
Trg Republike s stolpnicama in trgovinskim kompleksom, Cankarjev dom, Moderna galerija, prizidek Narodne galerije, stanovanjska zazidava Ferantov vrt, stavba Ljudske pravice … S temi stavbami je središče Ljubljane označil Edvard Ravnikar (1907-1993), najpomembnejši slovenski arhitekt druge polovice 20. stoletja. Učenec Plečnika in Le Corbusiera je združeval regionalno in moderno, vsake naloge se je loteval celostno, od zazidave cele četrti do kljuke na vratih. Iz njegovega seminarja so zrasli danes pomembni arhitekti, s smerjo B je vpeljal študij oblikovanja na ljubljansko univerzo. Izrazit levičar, ki je zasnoval znak OF, je bil s svojo kritičnostjo v napoto povojni oblasti; prav zato se dokumentarni film v precejšnji meri loteva odnosa med urbanizmom in politiko. Zasnoval je Novo Gorico, zgradil 4 pomembne stavbe v središču Kranja, ustvaril nenavadne prostore spomina v Begunjah in na Rabu. Bil je svetovljan, ki je svoje vizije predstavil desetletja prezgodaj: njegovo zamisel policentrične regije Slovenije razumemo šele danes, nenavadne so tudi njegove smernice za razvoj Benetk, ki bi jih znova spremenil v otok. Arhitektovemu načinu razmišljanja se skušamo približati skozi zgodbe, ki se jih spominjajo njegovi sopotniki.

Vabljeni!

 

Otvoritev

Od 10.00 do 18.00.

 

Vstopnina

Brezplačno!

Deli
Skip to content