Kratki filmi o Plečnikovi arhitekturi

22. 1. 2013

Kratki filmi o Plečnikovi arhitekturi

22. 1. 2013

Ob 140. rojstnem dnevu arhitekta Jožeta Plečnika, ki je duhovni oče slovenske arhitekturne šole in avtor stavb, ki so postale priljubljene slovenske znamenitosti, smo skozi vse leto 2012 v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje pripravljali številne programe. Učence in dijake smo povabili k ustvarjalnemu premisleku in akciji na drugačen način – skozi medij filma.

Razpisali smo natečaj za snemanje pet minutnih kratkih filmov o Plečnikovi arhitekturi, povezanih z zgodbami avtorjev, s katerimi smo želeli gledalcem približati arhitekturo kot prostor, ki je izredno živ in dinamičen. Na natečaj, ki se je zaključil s 14. oktobrom 2012, je prispelo sedem del, štirje kratki filmi v kategoriji osnovnih šol in trije v kategoriji srednješolcev. V kategoriji osnovnih šol sta prvo nagrajena filma iz OŠ Gorišnica in OŠ Riharda Jakopiča. V kategoriji srednjih šol so filmi po svoji kvaliteti enakovredni. Najbolj izstopa film dijakinj gimnazije Velenje, saj se dejansko najbolj približajo arhitekturnemu filmu kot takemu.

Razglasitev rezultatov natečaja in javno predvajanje kratkih filmov o Plečnikovi arhitekturi je bilo v torek, 22. januarja 2013, ob 11. uri v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje. Na razglasitvi je strokovna žirija podelila nagrade, sledil pa je ogled filmov. Filmi bodo dostopni tudi preko spleta! 

Ocenjevalna žirija:
Jeff Bickert je producent Zavoda ARK – inštituta za arhitekturo in kulturo, pisec o arhitekturi in urednik. Matevž Čelik je direktor Muzeja za arhitekturo in oblikovanje, arhitekt in arhitekturni kritik. Damjan Kozole je režiser in scenarist. Njegovi filmi so bili prikazani na pomembnih mednarodnih filmskih festivalih, kjer so prejeli številne nagrade in nominacije. Amir Muratović je študiral režijo na AGRFT in na Fakulteti za arhitekturo. Kot režiser, scenarist in montažer pripravlja dokumentarne filme za Televizijo Slovenija in je prejemnik številnih nagrad. Ana Porok, kustodinja za arhitekturo in oblikovanje v MGML, se ukvarja z urejanjem, dokumentiranjem in pridobivanjem gradiva o življenju in delu arhitekta Jožeta Plečnika.


 

OSNOVNA ŠOLA:
1. Osnovna šola Gorišnica
Mentor: Boštjan Rihtar, avtorji: Tilen Kolar – režiser, igralec, Amadej Arnuš – igralec, Špela Cvetko – igralka, Anamari Plohl – igralka, Tim Žnidarič – igralec, Aljaž Zorko – kamera, Klemen Podgoršek – tonski mojster
V ospredju je duhovita zgodba mladih Gorišničanov. Po pregledu literature in izvedbi modela se odločijo, da bodo projekt predstavili svojemu županu. Pozovejo ga h gradnji Katedrale svobode v Gorišnici. Nerealizirano arhitekturno ikono, Plečnikov projekt slovenskega parlamenta – Katedralo svobode, ki je upodobljena na slovenskem evrskem kovancu, selijo iz centra države na obrobje. 

2. Osnovna šola Riharda Jakopiča, Ljubljana
Mentorica: Barbara Lapuh, avtorji: devetošolci Filip Mikuž, Filip Maj Musevski, Jaka Smrkolj, Ines Fatić, Živa Leben, Maša Rojec, Maja Šoba, Mehdi Karim Elouissi, Saša Trpinc, Manca Ozvatič, Jakub Odlazek – Hajdarpašić in Bela Pikalo
Film preveva mladostniška energija, način snemanja pa je odraz današnjega časa in sveta, v katerem živimo. Ne gre spregledati izjemne pozornosti, ki jo namenjajo izvirnim Plečnikovim arhitekturnim detajlom. Stara cerkev v Šiški kot priložnost za prostor druženja.

3. Osnovna šola Polje in Filmsko društvo Nina film, Ljubljana
»Moj sprehod z arhitektom Plečnikom«
Mentorja: Aleš Škodič in Aleš Ferenc, avtorica: Julija Ferenc z OŠ Polje, Ljubljana, glasba: Alojz Studen Luj
Resna dokumentarna prezentacija Plečnikove Ljubljane, profesionalno posneto.

 4. Osnovna šola Bogojina
»Bela golobica«
Avtorji: učenki Nataša Feher in Mojca Mutvar pod mentorstvom J. Gutmana
Cerkev v Bogojini je predstavljena v Power pointu z glasbeno podlago. Zanimivi kadri in pogledi. Žal ne predstavi pogleda od daleč, od koder je razvidna prispodoba z belo golobico.


 

SREDNJA ŠOLA:
1. Gimnazija Velenje – likovna in glasbena umetniška smer.
»Plečnik osebno«
Avtorice: Enea Golob, Jasmina Halkić, Andreja Naveršnik, Petra Orozel, Anja Pečoler, Zala Skornšek, Pika Polona Sovič, Barbara Trap, Mojca Verčnik, Urša Verdev in Valentina Cehner. Mentorja: Aleksandra Gojević Dolenc in Željko Opačak
Dijakinje z lastnim gibanjem ustvarjajo nove poglede na Plečnikove prostore, s potujočimi dotiki opozarjajo na uporabo materiala in njegovo teksturo, s telesi nakazujejo odnos stebrov in zapolnjujejo praznino. Ustvarjajo in sledijo ritmu v arhitekturi.

2. II. gimnazija Maribor
»Ljubljena«
Avtorica: Saša Ritonja, dijakinja II. gimnazije Maribor
Preplet intimne ljubezenske zgodbe dveh mladostnikov skozi vrvež ljubljanskih tržnic, kjer lahko v ozadju spremljamo arhitektove obrise antičnih vzorov in arhetipov: paviljona, stebrne lope, stoe, templja … Zgodba svoj vrh doseže na Tromostovju. Izvirna glasbena podlaga.

 3. Gimnazija Jožeta Plečnika, Ljubljana
»Plečnik se ni nikoli rodil«
Avtorja: Kristina Rakinić in Lukas Miheljak, dijaka 3. letnika Gimnazije Jožeta Plečnika
Gre za eksperimentalen film. Grobozrnata slika poudarja dramatičnost. Film je poklon arhitekturi perennis Jožeta Plečnika in kritika moderne arhitekture.

 

Otvoritev

Pričetek: ob 11.00

 

Informacije

Natalija Lapajne
T: 54 84 282
E: izobrazevanje@mao.si

Deli
Skip to content