Konferenca Institucija kot praksa

9. 5. 2013

Konferenca Institucija kot praksa

9. 5. 2013

Institucije imajo moč. Nakazujejo trende in usmerjajo pozornost. So pomembne in to dejstvo ne zahteva posebnega pojasnila. So plovila, ki zbirajo, predstavljajo, preučujejo, podpirajo in presojajo. So arbitri okusa, tvorci znanja. So tkalci sanj naše kulturne imaginacije.

Mnoge sodobne arhitekturne institucije so tudi proizvajalci, vendar te vloge ne opravljajo le z namenom zbirati in očarati, temveč v okviru svojih ekonomskih in intelektualnih dejavnosti. Te institucije ne le procesirajo in filtrirajo, temveč kritično prispevajo k oblikovanju prostora. V razširjenem polju arhitekture, kjer arhitekturna dejanja presegajo zgolj zgradbe, sodobne institucije prej sodijo med tiste, ki izvajajo prakso, kot med tiste, ki presojajo in vrednotijo.

Konferenca v MAO je del širšega aktualnega stremljenja k opredelitvi medsebojnih povezav med arhitekturo in njenim predstavljanjem. Njen namen je prispevati k razpravi o razvijanju praks razstavljanja arhitekture in o vlogi institucij, ki določajo in uokvirjajo sodobno razpravo. Postaviti želi vprašanja o načinu oblikovanja institucionalnega znanja in podati kritiko njegove usmeritve.

Več močnih in vplivnih dejanj institucij je v preteklosti pripeljalo do resničnih političnih in družbenih sprememb. V kompleksnem, globaliziranem političnem času, ko kulturne usmeritve in naložbe niso več nujno povezane z oblastjo, ko mesta postajajo vse bolj avtonomna in kultura postaja vse bolj donosna, so institucije vse pomembnejše in njihova vloga vse močnejša.

Spomladanska MAO Debata bo skušala na nov način opredeliti ta področja. Prinesla bo zanimivo razpravo o opredelitvi, vlogi in pristojnostih sodobnih arhitekturnih institucij.

Kustosinja in moderatorka letošnje konference je Beatrice Galilee, ki deluje kot samostojna kustosinja, kritičarka, svetovalka in predavateljica na področju arhitekture in oblikovanja ter kustosinja letošnjega arhitekturnega trienala v Lizboni. Pred tem pa je kurirala odmevne oblikovalske razstave na tednu oblikovanja v Milanu in na bienalu oblikovanja Gwangzhou ter prevzela vlogo evropske kustosinje na bienalu arhitekture in urbanizma Shenzen Hong Kong Bi.City. Pri tem je sodelovala z odmevnimi umetniki, kot so Ai Wei Wei, Seung H-Sang ter Ou Ning. Piše za številne mednarodne publikacije; med letoma 2006 in 2009 je bila arhitekturna urednica revije ICON.

Predavatelji:
Eva Franch i Gilabert (Galerija Izložba za umetnost in arhitekturo/Storefront for Art and Architecture/New York)
Jan Boelen (Galerija Z33, Hasselt)
Kieran Long (Victoria & Albert Museum, London)
Indy Johar (00:/ arhitektura, London)
Marielsa Castro (LIGA – Space for Architecture, Ciudad de Mexico)
Moderira: Beatrice Galilee

Podrobnejši urnik »

Beatrice Galilee je kustosinja, kritičarka, svetovalka in predavateljica sodobne arhitekture in oblikovanja. Imenovana je bila za kustosinjo letošnjega arhitekturnega trienala v Lizboni. Je soustanoviteljica in direktorica razstavnega in kulturnega prostora Gopher Hole v Londonu, arhitekturna kritičarka za revijo Domus in izredna predavateljica na fakulteti za umetnost in oblikovanje Central St Martins. Leta 2012 je bila kustosinja “Hacked” na tednu oblikovanja v Milanu, leta 2011 pa kustosinja na bienalu oblikovanja Gwangju v Koreji, katerega direktorja sta bila Ai Wei Wei in Seung H-Sang. Leta 2009 je bila evropska kustosinja na bienalu arhitekture in urbanizma Shenzen Hong Kong Bi.City, katerega direktor je bil Ou Ning. Piše za številne mednarodne publikacije; med letoma 2006 in 2009 je bila arhitekturna urednica revije ICON.

Eva Franch i Gilabert je arhitektka, raziskovalka in ustanoviteljica OOAA (Office of Architectural Aff airs). Je izvršna direktorica in kustosinja galerije Storefront for Art and Architecture v New Yorku, ki se ukvarja z raziskovanjem arhitekture, umetnosti in oblikovanja.

Jan Boelen je ustanovitelj in umetniški direktor galerije Z33 v Belgiji, ki slovi po odmevnih razstavah s področja umetnosti, oblikovanja in arhitekture. Je predavatelj na Design Academy Eindhoven; bil je eden od pobudnikov Manifeste 9 leta 2012 v Belgiji.

Kieran Long je kustos za sodobno arhitekturo in oblikovanje v Victoria & Albert Museum v Londonu. Pred tem je bil arhitekturni kritik pri časniku London Evening Standard ter odgovorni urednik revij Architects’ Journal in Architectural Review. Leta 2012 je bil pomočnik direktorja beneškega arhitekturnega bienala.

Indy Johar je soustanovitelj biroja 00:/, arhitekt, svetovalec za regeneracijo s posebnimi izkušnjami na področju družbeno spodbujene trajnosti. Organizacija 00:/ se ukvarja z družbenimi intervencijami; od oblikovanja novih institucij, kot je na primer Hub Westminster, do radikalnega preoblikovanja elementov družbene infrastrukture, kot so knjižnice in šole.

Marielsa Castro je arhitektka in izvršna direktorica organizacije LIGA – Space for Architecture v Ciudad de México. Zadolžena je za koordinacijo in vodenje razstavnega programa. LIGA je bila ustanovljena za spodbujanje izmenjavanja idej in raziskav o sodobni arhitekturni praksi v Latinski Ameriki.

Ogled predavanj
Snemanje in objavo predavanj konference je omogočil videopokrovitelj Videolectures.net.

Partnerji konference


Ministrstvo za infrastrukturo in prostor

Revija Oris


British Council Slovenia

Video pokrovitelj

Videolectures.net

 

Otvoritev

Od 9.00 do 17.00

 

Vstopnina

10 € / 5 € (študentje). Obvezne so prijave.
Brezplačno za člane MAO (ob predhodni prijavi).

Plačilo: recepcija MAO ali preko bančnega transferja na: 01100-6000034749, s priposom: »Simpozij MAO«.

Izpolnjeno prijavnico pošljite na Naložite si podrobnejši program

 

Organizacija

Kustosinja: Beatrice Galilee

Deli
Skip to content