Izbrali smo sodelujoče avtorje!

20. 1. 2016

Izbrali smo sodelujoče avtorje!

20. 1. 2016

Na poziv za ideje 2015 prve vseevropske arhitekturne platforme je prispelo 291 idej 524 prihajajočih umetnikov iz 39 držav, 18 prijavljenih idej pa prihaja iz Slovenije. Poziv, ki je bil odprt med 18. novembrom in 31. decembrom 2015, je vabil ustvarjalce iz različnih disciplin, da predstavijo nove ideje tako o sedanjosti kot prihodnosti arhitekture.

Prijavljene ideje pričajo o kritičnem razmišljanju prihajajoče generacije oblikovalcev, arhitektov v odnosu do obstoječih modelov, ki oblikujejo arhitekturo kot disciplino. Prijavitelji so predstavili vizije o tem, kaj je lahko arhitektura in izpostavili arhitekte in oblikovalce kot možne pobudnike sprememb v celotni družbi. Njihove ideje pričajo o vlogi arhitekture kot pragmatične intelektualne discipline, ki je sposobna razumeti in podati odgovore na nove dinamike vsakdanjega življenja.

»Glede na nabor idej in zanimanje splošne ter strokovne javnosti za platformo Prihodnost arhitekture, imam zelo dober občutek, da to ne bo le projekt, ki bo uradno trajal dve leti, temveč bo za sabo pustil trajne in otipljive stvari, « je dejal Matevž Čelik, direktor Muzeja za arhitekturo in oblikovanje (MAO) in vodja platforme. »S sodelovanjem institucij iz vse Evrope bomo izvedli program, ki bo z idejami mladih strokovnjakov prikazal izjemne in raznolike potenciale, ki jih ima arhitektura za našo prihodnost.«

Člani platforme so med prispelimi idejami izbrali 24 arhitektov, oblikovalcev in umetnikov, za sodelovanje na dogodku »Matchmaking Conference« v Ljubljani med 18. – 20. februarja 2016 v MAO. Na konferenci bodo predstavili različne teme in ideje o prihodnosti arhitekture, ki so bile zbrane skozi platformo.

Na konferenci o prihodnosti arhitekture v Ljubljani bodo svojo vizijo predstavili posamezni avtorji prijav, ki so jih na pozivu za ideje izbrali člani platforme:
Amateur Cities, Nizozemska
Ana Jeinić, Avstrija
dotlinearchitects, Švica
Land+Civilization Compositions, Nizozemska
Esen Gökçe Özdamar, Ahmet Bal, Şermin Şentürk, Turčija
Linnea Våglund, Švedska
Plan Común, Čile
Sonja Jankov, Srbija
Aman Iwan, Francija
Manon Mollard, Velika Britanija
Guerilla Architects, Nemčija
CNTXT Studio, Velika Britanija
Sodeste, Čile
Tomaž Pipan, Slovenija
Urbz, Indija
Clement Blanchet, Francija
Miloš Kosec, Slovenija
Sara Neves + Filipe Estrela, Portugalska
Vera Seriakov, Nela Kadic, Avstrija
Something Fantastic, Nemčija
Jack Self, Velika Britanija
Anja Humljan, Slovenija
Léopold Lambert, Francija
Lavinia Scaletti, Italija

Splošna javnost pa je na spletni strani Future Architecture z javnim glasovanjem izbrala svojo najljubšo idejo Bringing Back the Social into the Cities, katere avtorica Aleksandra Zarek bo prav tako spregovoril na konferenci. Na glasovanju za javnost smo skupaj prejeli 9111 glasov iz različnih koncev sveta.

Več o kandidatih in njihovih idejah o prihodnji arhitekturi na spletni strani Future Architecture.

Po konferenci v Ljubljani se bo v okviru platforme po celi Evropi začel javni arhitekturni program. Na njem se bodo izbrani ustvarjalci predstavili na razstavah, konferencah, predavanjih, delavnicah ter v knjigi. Program se bo začel s predavanji marca v Oris House of Architecture v Zagrebu in se končal oktobra z razstavo na Lizbonskem Trienalu arhitekture.

 

Informacije

Future Architecture

ana.kuntaric(at)mao.si
T: +386 (0)1 548 42 74

 

Organizacija

MAO

 

Povezava
http://futurearchitectureplatform.org/news/3/the-call-for-ideas-results-are-in/

Deli
Skip to content