Irena Šinkovec: Moja Ljubljanica

13. 11. 2018

Irena Šinkovec: Moja Ljubljanica

13. 11. 2018

V Kulturnem centru Vrhnika si bomo v družbi ene od avtoric ogledali razstavo, ki je del projekta Doživljajsko razstavišče Ljubljanica in večplastno predstavlja razvoj vrhniškega prostora iz perspektive reke Ljubljanice. Pridružil pa se nam bo tudi arhitekt in soavtor razstave Damijan Gašparič.

Zgodba razstave se začne s predstavitvijo širšega prostora porečja Ljubljanice, s predstavitvijo naravnih procesov na krasu in Ljubljanskem barju ter geološkim razvojem prostora. Nadaljuje se s kronološko razvrščenimi zgodbami skozi kolišča, bronasto in železnodobnimi naselbinami ter rimski Nauportus. Ohranitev ostankov najstarejše poselitve je omogočila stalna prepojenost najdišč z vodo in struga reke Ljubljanice, zato so teme simbolno predstavljene skozi vodni svet. Sledi srednjeveška zgodba samostana v Bistri, kjer so se ohranili dragoceni pisni viri ter pomen reke Ljubljanice kot vitalne trgovske poti v srednjem in novem veku. Bogate vire nam je z opisi in risbami zapustil J. V. Valvasor. Gospodarska kriza, ki je prizadela Vrhniko po izgradnji južne železnice ter začetek industrializacije, ki je Ljubljanico koristila najprej za pogonsko moč, potem pa le še za odpadni kanal, sta zadnji temi razstave, ki prikazujeta tri temeljne vrhniške tradicije – usnje, les in glino, iz katerih se je po drugi svetovni vojni razvila svetovno znana industrija (IUV in Liko). 20. stoletje je mestu prineslo tudi velike demografske spremembe, ob svojem koncu pa tudi propad industrije in degradirana območja, ki jih s tem in podobnimi projekti poskušamo revitalizirati.

Razstavljenih je prek 400 originalnih muzejskih predmetov, med katerimi so tudi zahtevnejši materiali, ki potrebujejo posebne mikroklimatske in svetlobne pogoje.

Irena Šinkovec iz Mestnega muzeja Ljubljana je vodja projekta Ljubljanica, reka, ki povezuje, ki je bil na zasedanju Dnevov evropske dediščine v Strasbourgu izbran med deset najboljših evropskih zgodb.

Več o Moja Ljubljanica>>

 

 

Vstopnina

Vstop na razstavo: 5€

Obvezne so prijave na izobrazevanje@mao.si.

 

 

Informacije

izobrazevanje(at)mao.si
01/ 5484 282/80

 

Organizacija

MAO

Deli
Skip to content