Goran Crnković: Fragmenti pretrganega časa

18. 5. 2016

Goran Crnković: Fragmenti pretrganega časa

18. 5. 2016

Med arhitekturnimi načrti turističnih objektov v Kvarnerju različnih Dunajskih arhitektov in njihovih arhitekturnih birojev nas bo vodil direktor Državnega arhiva Reka. Razstava je zanimiva tudi zato, ker je ena redkih gostujočih razstav iz tujine, ki zajema veliko količino originalnega arhivskega gradiva – na razstavi je namreč več kot polovica eksponatov originalov.

Razstava zajema originalne risbe turističnih objektov (največkrat hotelov) iz konca 19. in zač. 20. stol., ki so jih načrtovali Dunajski arhitekti, večinoma za območje Kvarnerja. Ti projekti turistične arhitekture in infrastrukture, na žalost kljub vsej svoji lepoti nikoli niso bili izvedeni zaradi različnih razlogov, bodisi finančnih, bodisi zaradi zasuka zgodovinskih dogodkov.

Razstava je tudi na pogled zelo estetska in nekateri arhitekti, ki so načrtovali obalno področje Kvarnerja in Opatije, so tudi precej poznani (Adolf Loos, Josef Schulz, Carel Seidl, Alfred Keller in drugi).

Razstava je bila prvič postaviljena v Reki letu 2013, zatem pa se je selila v Zadar in Dubrovnik – kajti originlna postavitev je zajemala načrte turističnh objektov tudi širše v Dalmaciji (in so pri tem sodelovali tudi drugi arhivi v Dalmaciji).

 

Vstopnina

brezplačno
Mednarodni muzejski dan 2016
Teden družin 2016

 

Informacije

Več o razstavi.

01/ 5484 282/280
izobrazevanje(at)mao.si

Deli
Skip to content