Fužinski zvočni safari z Boštjanom Perovškom

12. 4. 2015

Fužinski zvočni safari z Boštjanom Perovškom

12. 4. 2015

Radovednih ušes nas nese v svet, ki smo ga prej spoznavali samo z očmi. Nenadoma ugotovimo, da ne obstaja samo vidna, temveč tudi zvočna pokrajina. Pošilja nam sporočila, ki smo jih pred tem dojeli le kot spremljevalce vidnih, ali pa jih celo preslišali.
A kako se lahko spoznamo z zvočnim bogastvom okoli nas?
Fužinski zvočni safari nas nauči poslušanja naravnih in urbanih zvokov. S pomočjo ustrezne tehnične opreme zajamemo zvok zvočnega okolja, kjer se nahajamo. Razvrstimo ga v forme in z njim oblikujemo zvočno šumske kompozicije. Zamislite si, da namesto lepega foto posnetka lovite zvok v grajskem parku; veter, ptiči, zvok avtomobilov na cesti, govorjenje ljudi v različnih tonih… A pri tem niste sami, saj govorimo o safariju. Z ostalimi udeleženci si pod vodstvom mentorja razdelimo cilje. Nekdo bo snemal ljudi, drugi promet, tretji Ljubljanico in bližnjo hidroelektrarno… Pri snemanju bomo uporabili tudi dva mikrofona Marka Turka.
Ob zaključku bomo skupaj sestavili zvočno sliko soseske Fužine, po kateri ste hodili. Spomin boste materializirali v zvočno kompozicijo dneva, ki si jo boste lahko kasneje v domačem okolju zavrteli in z njeno pomočjo podoživeli vtise.

S seboj prinesite opremo za snemanje (mp3 snemalnik, fotoaparat, kamera, telefon, iPod,… – karkoli z možnostjo prenosa datotek na računalnik). Poleg snemanja se bomo učili še miksanja in masteriranja.

Več o zvočnih safarijih Boštjana Perovška.

Delavnica je namenjena najstnikom in odraslim, ter vsem ljubiteljem zvoka.

*****
Delavnica je plačljiva (10,00 €). Obvezne so najave na: izobrazevanje(at)mao.si.

Boštjan Perovšek
Glasbeno ustvarjanje Boštjana Perovška srečujemo v obliki glasbe za scenska dela in filme, nastale predvsem v produkciji RTV SLO (Šum Kosovela, Diptih o konjih, Sevanja, Izzven, Za podobo vidnega, Jelenk – sveta gora starovercev …), prepoznaven pa je tudi na področju zvočnih prostorov za galerije in muzeje. Je prejemnik častnega Valvazorjevega priznanja za izjemne dosežke s področja ustvarjanja zvočnih prostorov za potrebe muzejskih postavitev za leto 2013, ki ga podeljuje Slovensko muzejsko društvo. Je tudi član skupine za eksperimentalno glasbo SAETA, s katero je v častitljivih 30-ih letih med drugim gostoval na Bienalu modernih umetnosti v Parizu, na Štajerski jeseni v Gradcu, v Cankarjevem domu v Ljubljani, na evropskem festivalu minimalne glasbe v Beogradu, na odprtju grafičnega bienala Ljubljana 1981, v številnih radijskih oddajah in večpredstavnih centrih v nekdanji Jugoslaviji in Evropi.

 

Lokacija

Safari pričnemo v MAO!

 

Vstopnina

10€
Obvezne so prijave na izobrazevanje(at)mao.si.
Prijave sprejemamo do 10. aprila do 12.00 oziroma do zapolnitve prostih mest.

 

Informacije

01 5484 280/270
izobrazevanje@mao.si

 

Organizacija

MAO

Deli
Skip to content