Fabula pred Fabulo: Moč mesta, mesto moči

28. 2. 2020

Fabula pred Fabulo: Moč mesta, mesto moči

28. 2. 2020

Trije gostje Fabule pred Fabulo bodo sprva nastopili s kratkimi predavanji, od katerih bo vsako v drugačnem formatu, temu pa bo sledila debata na skupnem panelu.

Keller Easterling – pridružila se nam bo prek Skypa – je ameriška arhitektka, urbanistka in predavateljica na Univerzi Yale. Znana je kot ena najprodornejših teoretičark dizajna in urbanizma, ki se med drugim ukvarja s prevpraševanjem pozicij moči znotraj same arhitekture. Kaj pomeni javni prostor? Kaj mu jemlje in odvzema moč? Kako se pri urbanističnem načrtovanju kažejo pozicije moči privilegiranih in kdo je na ta način odrinjen na obrobje? Na to temo je leta 2016 pri založbi Verso izdala tudi knjigo z naslovom Extrastatecraft: The Power of Infrastructure Space.
 
Elvia Wilk je z romanom Oval, ki je izšel poleti 2019, močno zaznamovala nišno literarno sceno; spisala je suvereno distopično delo, ki se poigrava z možnosti nekaj let oddaljene prihodnosti; kaj se bo dogajalo s tehnologijo, z okoljem – in predvsem s človeškimi odnosi? Ali se vse to že dogaja? Roman je bil deležen pozitivnih kritik, med drugim v The New Yorkerju in LA Review of Books.
 
Simon Sellars je avtor enega najbolj znanih poskusov žanra teorije-fikcije, Applied Ballardianism, ki je za slovensko bralstvo posebej zanimiv tudi zato, ker se dogaja (tudi) v Ljubljani. Guardian je roman označil za »genialno napisano zmes žanrov«.
 
Moderator: Marko Bauer
 
Ob dogodku bo premierno na voljo tudi revija Šum z naslovom Ljubljanastrofa, ki je nastala v sodelovanju s Fabulo in z Ljubljano, Unescovim mestom literature.
 
 

 

Lokacija

Štihova dvorana, Cankarjev dom 

 

Vstopnina

Brezplačne vstopnice si zagotovite v Informacijskem središču CD (podhod Maxija).

 

Informacije

Več podrobnosti o programu Fabule najdete na spletni strani festivala.

 

Organizacija

Fabula pred Fabulo poteka v sodelovanju s Cankarjevim domom in Muzejem za arhitekturo in oblikovanje MAO.

Deli
Skip to content