Fabianijeva pot z Ano Grk in Tino Jazbec

17. 6. 2015

Fabianijeva pot z Ano Grk in Tino Jazbec

17. 6. 2015

Arhitekt Maks Fabiani je bil v desetletju pred drugo svetovno vojno župan Štanjela, zato je bil zanj sprehod iz domačega Kobdilja od Štanjela, danes imenovan Fabianijeva pot, pravzaprav pot v službo. Fabiani je v teh letih v Štanjelu in okolici projektiral številne posege. Nekateri od teh so spremenili podobo naselja, številni manjši pa govorijo o tem, da je Fabiani razmišljal o manjših ureditvah, ki doprinesejo k izboljšanju človekovega okolja. Grad Štanjel je Fabiani obnovil in v njem uredil center naselja z občinskimi uradi, šolo, vrtcem, ambulanto in kinom. Na severovzhodnem delu naselja je iz niza kmečkih hiš oblikoval vilo Ferrari z vrtom – nadgradnjo naselja tako v vsebinskem, kot tudi v oblikovnem smislu. Fabianijeva pot iz Štanjela vodi najprej na pokopališče pri sv. Gregorju, kjer imajo Fabianijevi družinsko grobnico in potem v Kobdilj, kjer je mogočno družinsko posestvo z večstoletno murvo.
Ogled bo zajemal: grad Štanjel (ogled razstave o Maksu Fabianiju), naselje Štanjel, Ferrarijev vrt, pokopališče pri sv. Gregorju, Kobdilj, Fabianijeva domačija, vojaško pokopališče, Zadružni dom (Dopolavoro).

Sprehod bo trajal okvirno 3 ure.

Arhitektka Ana Grk  in umetnostna zgodovinarka Tina Jazbec sta avtorici publikacije Maks Fabiani: vodnik po arhitekturi v Sloveniji in Italiji ter besedila za zgibanko Fabianijeva Ljubljana.

Foto: Matej Mljač

 

Lokacija

Štanjel in Kobdilje na Krasu

 

Vstopnina

Ekskurzija je zaradi objektivnih razlogov odpovedana! Najverjetneje bo izvedena v jesenskem času.

 

Informacije

01/ 5484 282/80
izobrazevanje(at)mao.si

 

Organizacija

MAO

Deli
Skip to content