Fabianijeva Ljubljana z dr. Petrom Krečičem

16. 9. 2015

Fabianijeva Ljubljana z dr. Petrom Krečičem

16. 9. 2015

V času obeleževanja 150. obletnice Fabianijeveg rojstva se bomo sprehodili po Ljubljani z dr. Petrom Krečičem, ki nam bo predstavil Fabianijev regulacijski načrt ureditve mesta po potresu leta 1895. Ob spoznavanju zgodovinskih okoliščin in razlogih za Fabianijeve intervencije v prostoru se bomo seznanili s časom, ko je Ljubljana pridobivala značaj pravega srednjeevropskega mesta.

Pot nas bo vodila od Župnišča svetega Jakoba, mimo nekdanje Dekliške šole, sedaj Zavoda za usposabljanje Janeza Levca. Po stari Ljubljani se bomo sprehodili do Prešernovega spomenika in se napotili do Slovenskega trga, ter se ustavili ob Bambergovi, Krisperjevi in Hribarjevi hiši.  Sprehod bomo zaokrožili z ogledom zunanjosti nekdanjega Dekliškega liceja Mladika, kjer je danes sedež Ministrstva za zunanje zadeve.

Dr. Peter Krečič, umetnostni zgodovinar in kritik, je znanstveno preučeval slovensko umetnost in posebej arhitekturo 19. in 20. stoletja ter umetnostno kritiko v času med vojnama. V sedemdesetih letih se je posvečal pretežno vprašanjem slovenske zgodovinske avantgarde v njenih evropskih okvirih, v osemdesetih in devetdesetih pa se je ukvarjal s preučevanjem življenja in dela arhitekta Jožeta Plečnika. Objavil je vrsto monografij in znanstvenih razprav z omenjenih področij. Od leta 1978 do 2010 je bil direktor Arhitekturnega muzeja Ljubljana. Predaval je na številnih univerzah po Evropi in Združenih državah Amerike in še vedno deluje kot gostujoči predavatelj.

 

Vstopnina

3€
Obvezne so prijave na izobrazevanje(at)mao.si.

 

Informacije

01/ 5484 282/80
izobrazevanje(at)mao.si

 

Organizacija

MAO

Deli
Skip to content