Evropske oblikovalske zgodbe

9. 11. 2016

Evropske oblikovalske zgodbe

9. 11. 2016

MAO bo gostil razstavo in debato v okviru mednarodnega projekta Evropske oblikovalske zgodbe. Na debati bodo sodelovali oblikovalci iz treh evropskih držav: Michaela Tomišková (Češka), Marco Zavagno (Italija), Michal Bačák (Češka), Gaja Mežnarič Osole (Slovenija) ter Jasminka Ferček in Tjaša Bavcon (Slovenija). Pogovarjali se bodo o pristopih k oblikovanju tako v njihovih državah kot v Evropi nasploh.

Dechem je vodilni češki oblikovalski studio, ki posebno pozornost posveča steklu. Njihova dela odlikujejo nenavadne, a enostavne oblike in delikatna izdelava. Michaela Tomišková, ena od ustanoviteljev, nam bo predstavila osebno zgodbo o Dechemu, ki se skriva za sofisticiranimi steklenimi izdelki.

Multidisciplinarni studio Zaven deluje v Benetkah v Italiji. Eden od njegovih protagonistov Marco Zavagno bo pojasnil, kako poteka delo in življenje v Benetkah ter kako svoja prizadevanja deli med produktnim in grafičnim oblikovanjem.

Michal Bačák je sprva študiral produktno oblikovanje, danes pa je iskan češki ilustrator, ki sodeluje z mnogimi oblikovalskimi studii. Razkril nam bo svoj navdih na različnih področjih znanosti in v vsakdanjem življenju. 

Gaja Mežnarič Osole je slovenska oblikovalka in del kolektiva Re-generacija, ki povezuje oblikovalske prakse s trenutnimi ekonomskimi, družbenimi in okoljskimi problemi. Predstavila bo projekt Prijazni sovražnik ter spremenjena razmerja na področju oblikovanja v Sloveniji.

Tjaša Bavcon in Jasminka Ferček sta del kolektiva Oloop, ki poudarja pomen ročne izdelave izdelkov, tako v projektih skupinskega ustvarjanja kot tudi v projektih oživljanja tradicionalnih obrti. Spregovorili bosta o projektih, ki vključujejo skupinske rituale pletenja in oblikovanja tekstila ter povezovanju preteklosti in sedanjosti.  

Po debati bo v grajski kapeli na ogled tudi razstava z video posnetki projekta Evropske oblikovalske zgodbe (do 23. novembra 2016). 

—-

Debata in razstava sta del projekta Evropske oblikovalske zgodbe, mednarodnega kuratorskega projekta dokumentiranja zgodb v delih izbranih oblikovalcev. Te zgodbe so zbiralci intimnih trenutkov v ustvarjalnih procesih, načinih razmišljanja ter v delovnem in življenjskem okolju, ki kar najbolje povzamejo zgodbo končnega izdelka. Ne omejujejo se na posamezno oblikovalsko področje, najsi gre za posameznega oblikovalca, studio, blagovno znamko ali rokodelca. Iščejo različne pristope v sodobnem oblikovanju, ki se odzivajo na trenutne razmere v posameznih državah ali na dandanašnjo družbo na splošno. Njihov cilj je predstaviti oblikovanje kot pomembno dinamično gonilno silo in kot instrument, ki bogati naša življenja.

Snovalci projekta so potovali po različnih evropskih državah, kjer so zbirali avtentičen material in spoznanja v obliki fotografij, besedil ter videov. Poleg spletne platforme organizirajo razstave, projekcije, predavanja ter zapise za prikaz trenutnega stanja oblikovalske scene na starem kontinentu.

Ustvarjalna ekipa:
Adam Štěch, Jan Kloss, Matěj Činčera, Tomáš Souček, Jan Rybák, Darina Zavadilová

Razširjena ekipa:
Lubica Hustá, Helena Kardová, Maja Vardjan

Vodja projekta:
Andrea Štokrová
 


 

 

Lokacija

MAO
Pot na Fužine 2

 

Informacije

01/ 5484 280/70
izobrazevanje(at)mao.si

 

Organizacija

European Design Stories

Deli
Skip to content