Drugi designaton BIO 26: Od prototipa do izdelka

12. 7.—14. 7. 2019

Drugi designaton BIO 26: Od prototipa do izdelka

12. 7.—14. 7. 2019

Letošnji bienale oblikovanja bo predstavil šest projektov, izbranih v okviru oblikovalskega maratona – tridnevnega intenzivnega dogodka, ki temelji na praktičnem delu in na katerem radovedni in motivirani udeleženci, med katerimi so tako oblikovalci kot tudi neoblikovalci, sodelujejo pri reševanju oblikovalskih izzivov. Drugi oblikovalski maraton je potekal med 12. in 14. julijem v Ljubljani, natančneje v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje na Gradu Fužine.

BIO 26, ki ga kurirata avstrijski kustos in kulturni producent Thomas Geisler ter pomočnica kustosa Aline Lara Rezende, se spopada z enim največjih izzivov sodobnega časa – informacijami. 
 
Oblikovalski maraton (ali t. i. designaton) je intenzivna tridnevna delavnica, v okviru katere so bili izbrani projekti za 26. bienale oblikovanja. Dogodek smo zasnovali s povezovanjem ustvarjalnega in podjetniškega sveta zagonskih podjetij ter kuratorskim pristopom. 
 
Interdisciplinarne skupine so strnile moči pri reševanju konkretnih oblikovalskih izzivov, postavljenih s strani uglednih institucij za produkcijo in prenos znanja, in sicer iz knjižnice, muzeja, univerze, doma za starejše občane, botaničnega vrta in časopisne hiše. Skupine so dobile priložnost za razmislek o prihodnosti informacij ter o njihovem obdelovanju, deljenju in razumevanju, pa tudi priložnost za predlaganje ustreznih rešitev, ki jih odlikujejo strast, ustvarjalnost in radovednost.
 
Med sodelujočimi na prvem delu oblikovalskega maratona (Designaton #1), ki ga je Klub CD gostil maja, je mednarodna žirija, ki jo sestavljajo direktor londonskega Muzeja oblikovanja Deyan Sudjic, kustosinja v Muzeju oblikovanja Vitra Amelie Klein, profesorica filozofije in umetnosti na londonskem Royal College of Art Johhny Golding, raziskovalec novih oblik inovacij Aleš Pustovrh in kustosinja v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje Maja Vardjan, izbrala šest projektov (po enega za vsako institucijo), ki so napredovali v naslednjo fazo oblikovalskega procesa (Designaton #2) in bodo predstavljeni na 26. bienalu oblikovanja, je izbrala žirija, sestavljena iz mednarodnih strokovnjakov z različnih področij.
 

 

Povezava
https://bio.si/sl/novice/3/oblikovalski-maraton-2-od-prototipa-do-izdelka/

Deli
Skip to content