dr. Katarina Katja Predovnik: Končna postaja: morje?

9. 4. 2017

dr. Katarina Katja Predovnik: Končna postaja: morje?

9. 4. 2017

Razstavo Končna postaja: morje? si boste lahko ogledali v družbi dr. Katarine Predovnik, univ. dipl. arheologinje, izredne profesorice za arheologijo na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani.

Arheologija je veda, ki preteklost proučuje s pomočjo izgubljenih, pozabljenih in zavrženih predmetov. Ob sprehodu po razstavi bomo razmišljali o paradoksu odpadkov: po eni strani so potrata naravnih virov in breme za okolje, po drugi strani pa so neločljiv del naše materialne kulture in civilizacije. Kako se arheologija danes sooča s plastičnimi odpadki? Kako arheološko delovanje soustvarja to “plastično dobo” in kakšna bo podoba sodobnih civilizacij, kot jo bodo lahko videli arheologi v prihodnosti? Kar je danes odpadek, bo čez nekaj stoletij morda dragocen vir informacij o nas samih in našem načinu življenja. 

Dr. Katarina Predovnik je diplomirala in doktorirala iz arheologije na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, kjer je tudi zaposlena kot izredna profesorica. Predava arheologijo mlajših obdobij, ki obsega razdobje zadnjih tisoč let, od visokega srednjega veka do sedanjosti. Kot raziskovalka se posveča predvsem raziskovanju materialne kulture poznega srednjega in zgodnjega novega veka ter zgodovini in teoriji arheologije mlajših obdobij.

Potujoča razstava Muzeja za oblikovanje iz Züricha se ukvarja z vprašanjem, kakšna je usoda plastičnih izdelkov po koncu njihove življenjske dobe. Osrednji del razstave in simbol ekološke katastrofe je instalacija plastičnih naplavin iz svetovnih morij, ki so jih partnerji razstave nabrali med čistilnimi akcijami na Havajih, v Severnem morju in v Baltskem morju. Razstava osvetli ozadje problema in njihov pogubni učinek na morja, živalstvo in človeštvo, prikaže pa tudi možne rešitve, kot so zmanjšanje obsega uporabe, recikliranje in ponovna uporaba, ter nas hkrati prisili v razmišljanje in ukrepanje.

 

Lokacija

MAO
Pot na Fužine 2

 

Informacije

Več o razstavi

izobrazevanje(at)mao.si
01/ 548 42 86 / 80

 

Organizacija

MAO

Deli
Skip to content