Dr. Blaž Križnik: Lokalno kot vir preobrazbe globalnih mest

9. 2. 2011

Dr. Blaž Križnik: Lokalno kot vir preobrazbe globalnih mest

9. 2. 2011

V svoji knjigi Lokalni odzivi na globalne izzive dr. Blaž Križnik raziskuje vpliv globaliziranja mest na vsakdanje življenje v njih ter pomen lokalne kulture za preobrazbo mest. Njen avtor je arhitekt iz Laškega, ki ga je raziskovanje mest odpeljalo v Seul, kjer je pred kratkim zasedel mesto profesorja na Fakulteti za urbane znanosti.

Vprašanja, na katera skuša odgovoriti, so zelo aktualna tudi za slovensko okolje. Že podnaslov knjige nakazuje njegovo osrednjo tezo o kulturni pogojenosti sprememb v mestih. V nadaljevanju odkriva, kako se spremembe v svetovnem gospodarstvu poznajo v življenju mest, kako vplivajo na mestne politike in kako vse skupaj občutijo prebivalci. Zanimajo ga organizirane skupine prebivalcev. Zakaj se povezujejo, kaj želijo doseči, kako uspešni so pri tem in kako njihovo delovanje vpliva na razvoj odnosov v mestu.

Predstavitev knjige bo v sredo, 9. februarja 2011, ob 19. uri v Muzej za arhitekturo in oblikovanje. Sledil ji bo pogovor z avtorjem, ki ga bo vodil Marko Peterlin, direktor Inštituta za politike prostora. Knjiga je izšla pri Založbi FDV leta 2009 v zbirki Osrednje sociološke teme.

 

 

Lokacija

MAO | Muzej za arhitekturo in oblikovanje, Pot na Fužine 2, 1000 Ljubljana

Deli
Skip to content