Design Biotop: Prostor in percepcija

21. 9.—25. 9. 2017

Design Biotop: Prostor in percepcija

21. 9.—25. 9. 2017

Design Biotop nadaljuje svoja raziskovanja vsebinskega razvoja mesta Ljubljana. Letošnja izdaja se dotika mnogoterih pogledov na mesto Ljubljana, ki izhajajo predvsem iz dojemanja njenih uporabnikov.

Za izhodišče, skozi katero bodo raziskovani različni pogledi na Ljubljano, je vzet lani nastal dokument, ki določa strateške smernice kulturnega turizma v obdobju od leta 2017 do 2020. Za kulturni turizem so se pri Design Biotopu odločili, ker gre za področje, kjer Ljubljana še posebej izstopa v svoji ponudbi, poleg tega pa ta segment povezuje zelo različne teme, poglede in problematike znotraj mesta.

Tema tako ponuja logično nadaljevaje lanskega razmisleka o integraciji kreativnega sektorja v razvoje trajnostnega razvoja mesta. Še posebej bodo tako v ospredju teme kot so vključevaje kreativnih industrij v kontekst turizma, vključevaje različnih obiskovalcev v mrežo uporabnikov mesta, odnos do lokalnega prebivalstva, urbanistične ureditve in mestni potencial ter trajnostni element kulture, turizma in razvoja mesta.

Delavnica bo raziskala še neodkrite možnosti in povezave med različnimi deležniki v mestu, razmislila o možnostih, ki jih kultura in kreativne industrije ponujajo za razvoj trajnostnega turizma. Z vključevanjem odločevalskih struktur v celoten proces pa naj bi se vzpostavil miselni okvir, ki lahko pripomore pri doseganju dolgoročnih strateških ciljev.

Dogodek bo potekal v obliki kurirane eksperimentalne delavnice z vnaprej izbrano skupino udeležencev, ki se bodo skupaj z mentorji poglabljali v izzive razvoja kulturnega turizma Ljubljane. S predstavniki Mestne občine Ljubljana, kreativnimi posamezniki iz prestolnice in tujimi strokovnjaki (izbrani preko razpisa Future Architecture – izbor najboljših mladih kreativcev), se bodo iskali novi navdihi za vsebinski razvoj mesta. Tudi skozi prizmo kreativnih in urbanističnih kontekstov ter z iskanjem svežih pristopov k medsektorskem povezovanju in trajnostnim strategijam z domačimi in tujimi mentorji iz Finske, Anglije, Amerike in Italije, ki so tudi pripravili vsebinske okvirje za delavnico.

MENTORJI
Koponen+Hildén
Juuso Koponen in Jonatan Hildén sta informacijska oblikovalca, soustanovitelja oblikovalskega studia Koponen+Hildén, ki večinoma sodeluje z vladnimi institucijami, javnim sektorjem in nevladnimi organizacijami. Studio Koponen+Hildén za analizo in vizualizacijo podatkov združuje metode oblikovanja, raziskovalnega novinarstva in računalništva. /

Office of Displaced Designers (Shareen Elnaschie & Kimberly Pelkofsky)
Organizacija za arhitekturo in oblikovanje, katere cilj je širjenje znanj s področja integracije beguncev skozi multidisciplinarne projekte, ki so bodisi vezani na grajeno okolje, na vprašanje zaščite, socialne povezanosti in razumevanja kulture oziroma nanje vplivajo. Trenutno ODD domuje na grškem Lezbosu, kjer organizira/prireja delavnice, tečaje in dogodke tako za begunce kot lokalne prebivalce.

Paolo Patelli
Arhitekt in samostojni raziskovalec, doktor arhitekture in urbanističnega oblikovanja. Leta 2016 je bil del umetniško-oblikovalskega programa New Europeans, ki je potekal ob nizozemskemu predsedovanju Sveta Evrope (Amsterdam), in oblikovalsko-raziskovalne skupine »Reset Modernity!«, razstavljal na BIO 50 v Ljubljani, Adhocracy v Atenah, galeriji RMIT v Melburnu in TodaysArt v Hagu. Po svetu redno tudi vodi delavnice, je docent na akademiji za oblikovanje v Eindhovnu, ter rezident Akademije Jana Van Eycka v Maastrichtu. Poučuje tudi na The New School’s Parsons Paris in sodeluje s Programme d’Expérimentation en Arts Politiques (SPEAP) na inštitutu za politične študije Sciences Po (Pariz).

Servis 8 (Ana Kyra Bekš & Marko Horvat)
Pri strokovnem vodenju delavnice je že od samega začetka priprav vpet Servis 8, interdisciplinaren tim s strokovnim znanjem iz področij oblikovanja in ekonomije. Osredotoča se na načrtovanje uporabniških izkušenj, vodenje soustvarjalnih procesov in organizacijo praktičnih–izobraževalnih delavnic. Pri delu združujejo metode in orodja iz področij design thinkinga, storitvenega oblikovanja, uporabne improvizacije, poslovnega vodenja in moderiranja. Povezuje in motivira jih strast do reševanja problemov in implementacije rešitev s pozitivnim učinkom na okolje in ljudi v njem.

Aljaž Vindiš

Letos se bo timu mentorjev v predpripravah na vsebinski del delavnice kot svetovalec pridružil tudi Aljaž Vindiš, slovenski oblikovalec digitalnih produktov in strokovnjak za vizualizacijo, trenutno zaposlen na podjetju 3fs. Mešano ozadje v računalniškem inžiniringu in vidnih sporočilih mu omogoča, da raziskuje prepletanje teh področij v interakcijah človek-računalnik in spreminjajoči se medijski pokrajni. Verjame, da sta preiskovanje podatkov in udeležba uporabnikov ključna v razvoju relevantnih produktov in storitev, kakor tudi bolj informativnih in privlačnih vsebin.

Design Biotop je platforma za eksperimentiranje in razprave, ki raziskuje reševanje problemov in transdisciplinarno naravo oblikovanja.

Več>>

 

Otvoritev

Predstavitev rezultatov
Petek, 22 Sep
16.00-17.00
Kino Šiška, Ljubljana

Javna predstavitev rezultatov

petek, 22. 9. ob 16.00

 

Informacije

Future Architecture

info(at)futurearchitectureplatform.org

 

Organizacija

Design Biotop

 

Povezava
http://www.designbiotop.si/projekti/prostor-in-percepcija/

Deli
Skip to content