Boštjan Botas Kenda: KNJIGA – PROSTOR

4. 12. 2017

Boštjan Botas Kenda: KNJIGA – PROSTOR

4. 12. 2017

Knjiga je zapis kolektivnega spomina. Pravzaprav je njegova materializacija. Torej knjiga je objekt. Vloga oblikovalca je ključna. Oblikovna podoba knjižnega izdelka vodi bralca skozi vsebino, je prvi stik med njima. S prostorom je enako. Mesta so sestavljena iz komunikacijskih vozlišč. Pravzaprav so strukture, ki nastanejo s križanjem smeri gibanja uporabnikov upoštevajoč sledenje njihovih potreb in navad. Urejenost teh vozlišč omogoča človeku prijazno bivanje. Oblikovalec-usmerjevalec ima nalogo tolmačenja javnega prostora ter mu skozi njegovo vsebino in uporabniški vpliv posredno predlaga identiteto.

prof. Boštjan Botas Kenda je prorektor Univerze v Ljubljani za področje umetniškega dela, pedagog, načrtovalec vizualnih sporočil, organizator strokovnih delavnic in razstav, rojen leta 1963 v Ljubljani. Diplomiral je iz založniške grafike na Istituto Europeo di Design v Milanu (Italija). Od leta 1984 je deloval v samostojnem poklicu grafičnega oblikovalca in pedagoga vse do redne zaposlitve na Univerzi v Ljubljani leta 2010.

Po študiju se je vključeval v izobraževalne procese kot predavatelj na različnih višje- in visokošolskih inštitucijah in tudi na Fakulteti za arhitekturo, kjer je bil leta 2002 izvoljen v naziv docenta za oblikovanje. Na Filozofski fakulteti je pridobil pedagoško-andragoško izobrazbo.

Leta 1994 je ustanovil studiobotas. Prakso vizualnih komunikacij, predvsem grafičnega oblikovanja v arhitekturi, založniške grafike in oblikovanja razstav osredotoča na tri glavne sklope delovanja: na črko kot vizualni znak, knjigo kot skupek kompleksnih vizualnih zapisov in na urbano mestno strukturo kot izvorni sistem identitet.

Za svoja dela je prejel številne nagrade. Leta 2006 je izšla monografija studiobotas, ki je pospremila razstavo studia v Cankarjevem domu v Ljubljani z naslovom Nevidno oblikovanje. Jeseni 2010 je skupaj s sodelavci iz studia AKKA predstavljal Slovenijo s projektom All shades of green na 12. Beneškem bienalu arhitekture.

 

Lokacija

MAO
Pot na Fužine 2

 

Vstopnina

brezplačno

 

Informacije

01/ 5484 282/280
izobrazevanje(at)mao.si

 

Organizacija

Akademija za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO)
MAO

Deli
Skip to content