BIO 25: Uvodni dogodek

14. 9.—16. 9. 2016

BIO 25: Uvodni dogodek

14. 9.—16. 9. 2016

Skoraj 50 udeležencev, med katerimi so oblikovalci, arhitekti, multimedijski ustvarjalci, se bo v MAO prvič srečalo na uvodnem dogodku, kjer bodo začeli s procesom raziskovanja in priprave projektov in izdelkov, ki bodo predstavljeni na 25. bienalu oblikovanja BIO 25: Daleč, tako blizu med 25. majem in 29. oktobrom 2017. BIO 25 bo predstavil možne scenarije v obliki sedmih epizod, ki bodo postavljale vprašanja tako o globalnih kot tudi o lokalnih problematikah. Na delu odprtem za javnost bosta kustosinji Angela Rui in Maja Vardjan predstavili koncept bienala, svoje poglede na oblikovanje pa bodo predstavili tudi Studio Formafantasma, Matali Crasset, Point Supreme, Didier Faustino, Studio Mischer’Traxler, Studio Folder in Odo Fioravanti.

Daleč, tako blizu v svoji ideji raziskuj to, kar je oddaljeno, vendar še ne dovolj daleč, da bi se prebilo v naš spomin, saj še vedno čaka na pomensko opredelitev, bienale tokrat svojo pozornost namenja temu, kar je blizu – tako blizu v prostoru in času, da ne pritegne niti naše pozornosti niti našega namena.

Bienale, ki je zasnovan kot produkcijska platforma, bo razvijal spekulativne scenarije, izhajajoče iz obstoječega slovenskega okolja, zato bo potekal na različnih lokacijah po državi. Slovenija bo tako igrala vlogo spodbujevalnika za testiranje in omogočanje razprave o teh izhodiščih, in sicer z upoštevanjem geografskih posebnosti države.

Udeleženci, ki so bili izbrani na pomladnem odprtem pozivu, na katerega je prispelo 375 prijav iz 38 držav celega sveta, bo ustvarjalo v okviru 7 skupin, kjer bo sodelovalo tudi sedem posameznikov (profilov) iz Slovenije, ki so znani zaradi svojega edinstvenega dela zunaj področja oblikovanja: Andrej Detela, Renata Salecl, Mojca Kumerdej, Klemen Košir, Iztok Kovač, Marin Medak in Matej Feguš. Njihovo znanje bo interpretiralo sedem mednarodnih priznanih ustvarjalcev s področja oblikovanja in arhitekture (prevajalcev): Studio Formafantasma, Matali Crasset, Point Supreme, Didier Faustino, Studio Mischer’Traxler, Studio Folder in Odo Fioravanti.

Vsak par profila in prevajalca bo z izbrano skupino deloval na specifični lokaciji, ki bo postala prizorišče za razvijanje določenega scenarija. SPROSTITEV PODZEMLJA v podzemnem svetu jam, ZAVZETJE GOZDOV v vseprisotnih gozdovih, PO UTOPIJI v kmalu zaprti rudarski pokrajini, ČISTO NOVO SOBIVANJE v sodobni urbani ruševini, NOV ZAGON PODEŽELJA na podeželskem igrišču, PROŽNOST PRETEKLOSTI v tihem gorskem okolju, ki je bilo nekoč prizorišče vojne, NOVI HEROJI na razburkanem morju.
DALEČ, TAKO BLIZU bo preizkušal discipline zunaj njihove cone udobja in tako predstavil možne scenarije v obliki sedmih epizod, ki bodo postavljale vprašanja tako o globalnih kot tudi o lokalnih problematikah.

Urnik (odprtega dela):
09.00 Registracija
09.30 Pozdravni nagovor, Matevž Čelik, director MAO
09.40 Daleč, tako blizu, predstavitev BIO 25,  kustosinji Angela Rui in Maja Vardjan              
10.20 – 11.40 Pogovor s prevajalci in profili
                         Studio Formafantasma, Andrej Detela / SPROSTITEV PODZEMLJA
                         Matali Crasset, Matej Feguš / ZAVZETJE GOZDOV
                         Point Supreme, Iztok Kovač / PO UTOPIJI
                         Didier Faustino, Mojca Kumerdej / ČISTO NOVO SOBIVANJE
                         Studio Mischer’Traxler, Klemen Košir / NOV ZAGON PODEŽELJA
                         Studio Folder, Renata Salecl / PROŽNOST PRETEKLOSTI
                         Odo Fiorovanti, Marin Medak / NOVI HEROJI)
***
18.00  Skupni prostori: Fužine, otvoritev konstelacije mikrointervencij na Novih Fužinah v okviru platforme Future Architecture in BIO 25

 

Lokacija

MAO
Pot na Fužine 2

 

Vstopnina

brezplačno

 

Informacije

www.bio.si
bio@mao.si
01 5484 283

Deli
Skip to content