ARHITEKTURA V ŽIVO : Trg republike

Arhitektura v živo / 27. 12. 2023 / 16:00

ARHITEKTURA V ŽIVO : Trg republike

Arhitektura v živo / 27. 12. 2023 / 16:00

 

Zbirno mesto: spomenik Ivana Cankarja na ploščadi Trga republike

 

Tokrat vas vabimo na voden ogled Ravnikarjevega Trga republike, ki nam ga bo razkazal arhitekturni zgodovinar Luka Skansi.

 

Trg republike, ki je v letih 1960-1983 nastajal pod taktirko Edvarda Ravnikarja, je bil novo središče političnega, kulturnega in gospodarskega življenja Slovencev, moderna agora, ki je stala med slovenskim parlamentom Vinka Glanza (1954 – 58), in uršulinskim samostanom. Dve stolpnici s trikotnim profilom sta bili postavljeni na dvignjeno ploščad kot nova mestna vrata, simbolično na severno obzidje rimske Emone. Ena stolpnica je bila sprva predvidena za delovanje uprave republiškega predsedstva, vendar jo je kasneje zasedla Ljubljanska banka, druga pa za predstavnike gospodarstvenike in podjetje Iskra. Veleblagovnica Maximarket je bila povezana s pokritim kletnim prehodom  in garažo.Trg je nudil prostor za umestitev kakovostnih javnih spomenikov. Kulturni dom Ivana Cankarja (1977 – 1982) je v prestolnico prinesel bogastvo prostorov in oblik, številne glasbene dvorane, galerijo in več razstavnih površin. Ravnikar je vseskozi vztrajal na doživljajskemu pomenu prostora.  Leta 1991 je Republika Slovenija na trgu razglasila svojo suverenost in neodvisnost. Z revitalizacijo mestnega jedra in sprejetimi ukrepi za omejevanje avtomobilskega prometa pred dobrim desetletjem se je na novo vzpostavila potreba po javnem prostoru v prestolnici, ki je bila maksima tudi za Ravnikarja.

 

Luka Skansi je arhitekturni zgodovinar, izredni profesor na Politehnični univerzi v Milanu (DASTU – Department of Architecture and Urban Studies). Njegovo raziskovanje sega predvsem znotraj treh specifičnih geografskih in časovnih kontekstov: italijanska arhitektura in inženirstvo 20. stoletja, umetnost in arhitektura v Rusiji-ZSSR in oblikovalska kultura socialistične Jugoslavije.

Bil je gostujoči raziskovalec na CCA v Montrealu, gostujoči profesor na Fakultetah za arhitekturo v Beogradu, Ljubljani in Benetkah. Z instalacijo The Remnants of a Miracle je sodeloval na Beneškem bienalu 2014 (kustos Rem Koolhaas-AMO). Kuriral je razstavo Soseske in ulice v MAO, za katero je bil leta 2018 nagrajen s Plečnikovo medaljo. Bil je član kuratorskega odbora razstave v MOMI: H konkretni utopiji: Arhitektura v Jugoslaviji, 1948–1980 (Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948–1980). V letu Evropske prestolnice kulture na Reki (2020-21) je bil tudi član kuratorske skupine razstave Fiume Fantastika.

 

Prijave za udeležbo: izobrazevanje@mao.si

Deli
Skip to content