Arhitektura v živo: Soseska Poljansko nabrežje, hiše na Poljanskem nasipu in Rdeča hiša

Arhitektura v živo / 11. 1. 2022 / 16:00

Arhitektura v živo: Soseska Poljansko nabrežje, hiše na Poljanskem nasipu in Rdeča hiša

Arhitektura v živo / 11. 1. 2022 / 16:00

Vodi: Ajda Bračič

Zbirno mesto: Poljanska cesta, park pred Srednjo zdravstveno šolo Ljubljana, pri panojih razstave Iščem stanovanje.

 

Ogledali si bomo dva primera organizirane stanovanjske gradnje ob Poljanski cesti, ki sta bila zgrajena v različnih časovnih obdobjih in izhajata iz različnih družbeno-ekonomskih okoliščin. Soseska Poljansko nabrežje je bila zgrajena na prelomu v novo tisočletje, stanovanjski kompleks Rdeča hiša pa leta 1929, v času med prvo in drugo svetovno vojno.

Rdeča hiša arhitekta Vladimirja Mušiča predstavlja poizkus mestnih oblasti, da po vzoru regulirane gradnje delavskih stanovanj na Dunaju prispeva k blažitvi zaradi gospodarske krize zaostrenih stanovanjskih razmer. Soseska Poljansko nabrežje pa je bila v času po osamosvojitvi Slovenije eden izmed prvih večjih projektov Stanovanjskega sklada Republike Slovenije in preizkus, kako v spremenjenih razmerah zagotavljati večje število dostopnih stanovanj. Vodilo pri snovanju obeh sosesk sta bili ekonomičnost in racionalnost gradnje.

Na vodstvu bomo skozi zgodovinske primere odprli kritično diskusijo o prostorskih, arhitekturnih in organizacijskih priložnostih za reševanje stanovanjske krize v prihodnosti.

 

Ajda Bračič je arhitektka in publicistka. Kot piska in urednica je sodelovala z vidnejšimi slovenskimi mediji s področja kulture, arhitekture in družbe. Je ustanoviteljica platforme Kajža, ki si prizadeva za popularizacijo prenove in trajnostnih modelov bivanja. Ajda Bračič je sokustosinja razstave Iščem stanovanje: Sto let organizirane stanovanjske gradnje.

 

Prosimo vas, da nam svojo udeležbo na brezplačnem vodenem ogledu sporočite na izobrazevanje@mao.si.

Deli
Skip to content