Arhitektura v živo: Plečnikove tržnice in vodna os

Arhitektura v živo / 5. 4. 2023 / 17:00

Arhitektura v živo: Plečnikove tržnice in vodna os

Arhitektura v živo / 5. 4. 2023 / 17:00

Vodita: Boštjan Vuga in Tomaž Štoka

Zbirno mesto: Plečnikova trafika na Prešernovem trgu

Število mest je omejeno. Prijave zbiramo na izobrazevanje@mao.si.

 

Plečnikove tržnice (1940–1942) s svojo longitudinalno zasnovo tipološko raznolikih prostorov dajejo videz enega izmed najbolj monumentalnih arhitektovih del. Kljub klasicističnemu nagovoru Tržnic, jih lahko beremo kot izrazito sodobno arhitekturo in kot pomemben člen javnega prostora, odprtega in dostopnega vsem nam, prostor, kjer lahko živimo in razvijamo urbane potenciale in bolj humano življenje. Kompleksna narava Tržnic in širše ureditve Plečnikove Ljubljane dokazuje potencial arhitekture in urbanega oblikovanja – kako je mogoče s serijo premišljenih pristopov doseči raznoliko percepcijo in rabo obstoječega mestnega prostora ter vnašati raznolikost razumevanj in funkcij. Dela se odlikujejo po pluralnosti merila, časa in funkcij, po raznolikosti oblik ter inovativnosti v kompoziciji in tipologiji. To so lastnosti, kjer se izmenjujeta utilitarno in čutno ter so še kako pomembne pri snovanju sodobnih mest.

 

Na vodenem ogledu, ki je del spremljevalnega programa razstave UNIVERSUM PLEČNIK: Od delavnice do mita, bo z Boštjanom Vugo in Tomažem Štoko predstavljeno sodobno branje Tržnic in Plečnikove vodne osi, kako so Plečnikovi pristopi aktualni in predstavljajo potencialni vir idej za sodobno arhitekturno misel in produkcijo.

 

Boštjan Vuga je arhitekt, raziskovalec, predavatelj in urednik. Študiral je na ljubljanski Fakulteti za arhitekturo, podiplomski študij pa je opravil na AA School of Architecture v Londonu. Leta 1996 je skupaj z Jurijem Sadarjem ustanovil biro SADAR+VUGA, ki je prejemnik številnih domačih in tujih nagrad. Boštjan Vuga je habilitiran profesor, ki je predaval na Berlage Institute Rotterdam, IAAC Barcelona, TU Berlin, Muenster School of Architecture, School of Architecture Lyon, TU Graz in na Politecnico di Milano. Trenutno predava na AA School of Architecture v Londonu. Poznamo ga tudi kot avtorja številnih prispevkov na temo sodobne arhitekture in urbanega načrtovanja. Bil je urednik več pomembnih arhitekturnih revij. Kuriral je več razstav – med drugim leta 2021 razstavo edu.arh: Prakse arhitekturnega izobraževanja v MAO. Od leta 2022 je predsednik Sklada Jožeta Plečnika.

 

Tomaž Štoka je umetnostni zgodovinar in sokustos razstave UNIVERSUM PLEČNIK: Od delavnice do mita, ki je trenutno na ogled v MAO. Bil je tudi sokustos razstave Dela Jožeta Plečnika v Ljubljani: Oblikovanje mesta po meri človeka v MAO ter soavtor razstave Plečnik in sodobnost: Pojmovnik v MGML. Koordiniral je delovno skupino za pripravo nominacije izbranih Plečnikovih del za vpis na UNESCO seznam svetovne kulturne in naravne dediščine, ter urednik uspešnega nominacijskega dosjeja. V okviru Muzeja za arhitekturo in oblikovanje skrbi za naloge UNESCO krovnega upravljanja Plečnikove dediščine.

Deli
Skip to content