Arhitektura v živo: Islamski versko-kulturni center

Arhitektura v živo / 23. 7.—30. 6. 2021 / 17:00

Arhitektura v živo: Islamski versko-kulturni center

Arhitektura v živo / 23. 7.—30. 6. 2021 / 17:00

* Prijave na vodstvi 23. in 30 junija so zaključene, saj so zapolnjena vsa prosta mesta v skupinah. *

 

Z arhitektom Matijo Bevkom si bomo ogledali Islamski versko-kulturni center. Matija Bevk, Vasa J. Perović in Christophe Riss so za projekt prejeli Plečnikovo nagrado 2020, najvišje priznanje na področju arhitekture, krajinske arhitekture in urbanizma v Sloveniji.

Arhitekturo versko-kulturnega centra odlikuje celostni oblikovalski pristop, od redefinicije zapuščenega, degradiranega območja, kjer je objekt postavljen, do domišljeno grajenega javnega prostora s postavitvijo stavb okrog centralnega, dvignjenega trga in mošeje. Postavitev stavb omogoča samostojno nastopanje programskih sklopov, kot so verska šola, prostori za kulturne in pisarniški dejavnosti, apartmaji in restavracija. Ob nagradi je žirija izpostavila, da je avtorjem uspelo ustvariti urbanistični, arhitekturni in izvedbeni presežek v evropskem okviru, s tem ko so dosledno izpeljali koncept v vseh merilih – tako na nivoju mesta kot na nivoju stavbe, arhitekturnih elementov in detajlov.

 

Ogled je brezplačen. Število udeležencev je omejeno. Prijave na: izobrazevanje@mao.si.

Zaradi varnostnih ukrepov je na dogodku potrebna uporaba lastne zaščitne maske in dokazilo o prebolelosti, cepljenosti ali testiranosti (t.i. pogoji PCT).

Deli
Skip to content