Anja Planišček: BS 3

7. 7. 2016

Anja Planišček: BS 3

7. 7. 2016

Bežigrajska soseska 3 je ena večjih ljubljanskih stanovanjskih sosesk. Gradili so jo vse od konca šestdesetih do druge polovice sedemdesetih let 20. stoletja. Soseska se razteza na 20 hektarih velikem območju ob Vojkovi cesti. Prepoznavna je po dveh gručah zašiljenih stolpnic, ki se ob Vojkovi ostro zarisujejo v ozadje Kamniško-Savinjskih Alp.

Urbanistično zasnovo soseske je izdelal Mitja Jernejec, v tesnem sodelovanju z njim pa je arhitekt Ilija Arnautović načrtoval stanovanjske bloke in stolpnice. Urbanizem in arhitektura sta v zasnovi soseske neločljivo povezana, kar se odraža v ureditvi zunanjih prostorov, pestrih tipih stanovanjskih stavb in zasnovi prometne mreže. Sosesko tvorita dve gruči stolpnic ob Vojkovi cesti in v ozadju nizi štirinadstropnih blokov, ki jih ločujejo parkovno urejeni vmesni pasovi.

Anja Planišček je diplomirala na ljubljanski Fakulteti za arhitekturo in opravila podiplomski študij na Architectural Association School of Architecture v Londonu. Zaposlena je na Fakulteti za arhitekturo Univerze v Ljubljani kot docentka. S skupino kolegov deluje v Zavodu Trajekt, katerega projekti so naravnani k socializaciji arhitekture – širjenju znanja o arhitekturi in dvigu prostorske kulture v Sloveniji.

 

Vstopnina

3€
Obvezne so prijave na izobrazevanje(at)mao.si.

 

Informacije

Več o razstavi Soseske in ulice.

01/ 5484 282/80
izobrazevanje(at)mao.si

Deli
Skip to content