ABIRO Arhitektura

9. 6. 2015

ABIRO Arhitektura

9. 6. 2015

Z ustanoviteljema ABIRO-ja, Matejem Blenkušem in Milošem Florijančičem ter arhitektom Jurijem Sadarjem, grafičnim oblikovalcem Boštjanom Botasom Kendo in fotografom Miranom Kambičem se bomo pogovarjali o arhitekturi, ki je narejena da traja. Objavljena je v novi knjigi ABIRO Arhitektura, ki je izšla v založbi Muzeja za arhitekturo in oblikovanje. Knjiga prinaša vpogled v delo ene najbolj udarnih arhitekturnih pisarn zadnjih let v Sloveniji.

Med predstavljenimi deli je najbolj znan Nordijski center Planica, katerega gradnja se zaključuje letos. Med paradne projekte Abiroja v zadnjih 15 letih pa spadajo še hibridna stavba ob Šmartinski ulici v Ljubljani (2002), nova knjižnica v Grosuplju (2007), parkirna hiša Šarabon v Ljubljani (2008), stanovanjski kompleks v Kranju (2013) ter več drugih stanovanjskih in poslovnih zgradb. Med drugim je ABIRO oblikoval tudi postajališča ljubljanskega mestnega prometa (2003-2007).

Kot je nekoč zapisal arhitekturni kritik Tomaž Brate, so »arhitekture ABIRO-ja narejene, da trajajo«. Lahko pa bi celo rekli, da so arhitekture ABIRO-ja narejene tako, da bi z leti na plano prišle njihove še nepričakovane kakovosti. Postarane naj bi izgledale še boljše.

Z ABIRO-jem in gostoma se bo pogovarjal Matevž Čelik, ki je tudi avtor spremnega besedila v knjigi.

Foto: Miran Kambič

 

Lokacija

MAO
Pot na Fužine 2

 

Informacije

izobrazevanje(at)mao.si
01 54 84 280/70

Knjiga je na voljo tudi v spletni trgovini MAO.

 

Organizacija

MAO
ABIRO
 

Deli
Skip to content