Novica

Ciril Cesar (6. julij 1923–14. januar 2024)

17. 01. 2024

Novica

Ciril Cesar (6. julij 1923–14. januar 2024)

17. 01. 2024

Umrl je Ciril Cesar, kipar in eden od pionirjev slovenskega industrijskega oblikovanja.

 

V zbirki industrijskega oblikovanja v MAO hranimo kuhinjsko tehtnico De Luxe, ki jo je Cesar oblikoval leta 1962 in je hitro postala nepogrešljiv pripomoček v vsakem sodobnem gospodinjstvu v šestdesetih letih 20.stoletja.

 

Ciril Cesar je zrasel v družini z dolgo podobarsko tradicijo. Tudi sam je delal v domači podobarski delavnici, ki jo je vodil njegov oče. Znanje, ki ga je pridobil doma, je nadgrajeval na obrtni šoli v Mozirju, na umetno-obrtni šoli v Ljubljani in v Gradcu. Leta 1950 je dokončal študij na likovni akademiji in se začel uveljavljati kot kipar ter kasneje industrijski oblikovalec. Štipendija Prešernovega sklada mu je omogočila, da je v letih 1963/64 študiral na znani nemški visoki šoli za oblikovanje v Ulmu, kasneje pa postal celo strokovni sodelavec na Razvojnem inštitutu v Ulmu. Leta 1970 je prevzel vodenje oddelka za projektiranje in oblikovanje v Gorenju, kjer je z izkušnjami iz Ulma začrtal moderno oblikovalsko vizijo v proizvodnji.

S svojim predlogom preoblikovanja kuhinjske tehtnice je Cesar poenostavil in pocenil dotedanji proizvodni proces in hkrati na trg lansiral moden, lahek in enostavno uporaben gospodinjski pripomoček. Celjsko podjetje Libela je njegova rešitev prepričala s svežo obliko in barvno skalo, za piko na i pa je izdelek vključeval korenito poenostavitev proizvodnega procesa. Dotlej kovinsko ohišje je Cesar zamenjal s plastičnim, katerega zgornji del je bil pokrov in merilna posoda hkrati, identične oblike kot spodnja, nosilna polovica, v kateri se je skrival jekleni mehanizem. Tehtnica je bila leta 1963 razstavljena na prvem bienalu industrijskega oblikovanja – BIO 1 in na več preglednih razstavah našega muzeja, nazadnje na razstavi Plastika iz zbirk MAO leta 2016.

 

Tehtnica je postala znana kot oblikovalsko najbolj prepoznaven Cesarjev industrijski izdelek. Nastala je leto pred njegovim vpisom na študij oblikovanja na priznani Visoki šoli za industrijsko oblikovanje v Ulmu (Hochschule für Gestaltung Ulm) in naj bila odločilna za sprejem kandidata, ki je sicer presegal starostno omejitev za vpis.

 

Na fotografiji: Kuhinjska tehtnica De Luxe, Libela Celje, zbirka MAO

 

Deli
Skip to content