Podpis deklaracije o grajenem okolju

Podpis deklaracije o grajenem okolju

Med 20. in 22. januarjem je v Davosu potekala neformalna konferenca ministrov za kulturo držav pogodbenic Evropske kulturne konvencije Sveta Evrope. Dogodek je potekal ob robu srečanja Svetovnega gospodarskega foruma pod okriljem zveznega urada za kulturo oz. švicarskega ministrstva za notranje zadeve.

V aktualnem Evropskem letu kulturne dediščine je bila konferenca posvečena kulturi grajenega prostora oziroma »baukultur« z namenom, da spodbudi prizadevanja za uveljavitev politik, ki naj prispevajo k visoki kakovosti grajenega prostora upoštevajoč urbano in naravno krajino, kulturno dediščino in sodobno ustvarjalnost, tako v Evropi in širše. Z navezavo na Svetovni gospodarski forum pa je konferenca vzpostavila tudi stik med kulturo in gospodarstvom. Navkljub velikim razlikam držav v dojemanju grajenega okolja, je bilo podpisnicam skupno zavedanje o nujnosti povezovanja na različnih ravneh – za kakovostno življenje prebivalcev in prihodnost evropskega urbanega okolja.

Med primeri dobre prakse žive »Baukultur« je bil iz Slovenije predstavljen tudi projekt prenove urbane soseske Savsko naselje skupine ProstoRož.

Konferenca se je sklenila s podpisom deklaracije z naslovom “Towards a high-quality Baukultur for Europe”, njena podpisnica pa je tudi Slovenija.

Besedilo deklaracije in spremljevalni dokument (z izčrpnimi vsebinskimi izhodišči in obsežnim seznamom referenčnih dokumentov) je nastal v okviru desetčlanskega mednarodnega uredniškega odbora.

Naslednji dogodek, povezan z »Baukultur«, bo potekal v okviru beneškega bienala – nemška zvezna fundacija Baukultur organizira mednarodne dneve “Baukulturtage” med 26. in 28. majem v Benetkah. V času nemškega predsedovanja Evropski uniji v drugi polovici leta 2020 pa je že napovedana velika konferenca v Berlinu, ki bo nova priložnost za promocijo aktivnosti za spodbujanje visokokakovostne kulture grajenega prostora.

Preberete si jo lahko tukaj>>

(Povzeto po Š. S.)

Deli
Skip to content