Planica in Planica 66

Planica in Planica 66

Po letu 1950 so smučarski skoki postali tudi v svetovnem merilu velik mednarodni športni dogodek, tako po pomembnosti kot obiskanosti, ob planiških skokih in kasneje poletih pa so nastali tudi izstopajoči športni plakati.

Sergej Pavlin je na plakatu za planiške skoke leta 1957 s svojo prepoznavno, ekspresivno risbo in močnimi barvami izpostavil le izsek dogodka oziroma njegove najznačilnejše atribute, označevalce prireditve, kot sta skakalec in opazujoča množica.

Uroš Vagaja je plakate za planiške skoke oblikoval leta 1963, 1966 in 1967. Kakovostni presežek mu je uspel na plakatu iz leta 1966, kjer je kot likovno izrazno sredstvo oblikoval tudi napis Planica, s tem ko ga je z letnico 66 razdelil na dva dela, kar asociira na spust in skok skakalca. Vagaja je s svojimi rešitvami, ki so temeljile na skopi, a semantično jasni znakovnosti ter grafičnih in rastrskih učinkih, nedvomno eden najpomembnejših ustvarjalcev sodobnega, modernističnega grafičnega oblikovanja v petdesetih in šestdesetih letih, ki se odmika od prevladujočih vplivov švicarskega internacionalnega stila in vnaša samosvojo estetiko.

Več v knjigi Stoletje plakata.

Plakati: Sergej Pavlin, Planica, 1957, NUK; Uroš Vagaja: Planica 66, 1966, MAO

 

Deli
Skip to content