Mesto Evropa: Shared Cities v Helsinkih

Mesto Evropa: Shared Cities v Helsinkih

V okviru projekta Mesto Evropa, kjer sodeluje tudi Muzej za arhitekturo in oblikovanje , bo v Muzeju finske arhitekture iz Helsinkov (Museum of Finnish Architecture) 4. februarja otvoritev razstave Shared Cities. Razstava prikazuje dosežke za aktivnosti posega v javne urbane prostore v Helsinkih.

Na njej pa sta predstavljena dva zmagovalna projekta, štirje posebej omenjeni in enajst projektov iz ožjega izbora. Spremlja jo zgodovinski pregled dosedanjih zmagovalcev med leti 2000-2012.

Mesto Evropa je projekt Evropske unije, ki združuje Evropska mesta in njihove javne urbane prostore. V njem sodelujejo Center za sodobno kulturo iz Barcelone, Arhitekturna fundacija iz Londona, Muzej finske arhitekture iz Helsinkov in MAO. Projekt je nadaljevanje prizadevanj evropskih ustanov, ki od leta 2000 v Barceloni podeljujejo Evropsko nagrado za urbani javni prostor. Nagrada izpostavlja pomen javnega prostora v demokratičnem življenju mest,  brani in spodbuja produkcijo javnega in urbanega prostora, zaradi katerega je skupno življenje v mestih prijetnejše.

Razstava bo na ogled do 15. marca 2015.
 
Več o razstavi in projektu.

Deli
Skip to content