Razstava

Odprto podnevi in ponoči, 29. 8.-11. 9. 2022
Plečnikov kiosk, Prešernov trg

 

Skupina Pjorkkala se je z izdelavo prototipov za lokalne naravne rešitve lotila težav z onesnaženjem naravnih voda v Sloveniji. Na razstavi v centru Ljubljane se predstavlja filter Dodola, poimenovan po slovanski boginji dežja.

 

Dodola je izdelana iz zmesi gline in organskih snovi, ki je žgana tako, da je njena poroznost večja. Giroidno strukturo, ki pospešuje filtracijo vode s povečanjem razpoložljive površine modula, so ustvarili s 3D-tiskanjem. Z upoštevanjem načel po vzoru Arhimedovega vijaka lahko Dodola pretaka vodo skozi filter tako, da se zanaša na vodni tok, v katerem je nameščena, kar pripomore k avtonomnemu delovanju na odročnih lokacijah, kjer ni elektrike.

 

Na pop-up razstavi v Plečnikovem kisoku pa se predstavljajo tudi izdelki 3D natisnjeni iz gline, ki so nastali ob raziskovanju struktur Dodole ter kasneje zaživeli novo življenje v obliki uporabnih in dekorativnih izdelkov.

 

V času BIO27 je Plečnikov kiosk spremenjen v začasni galerijski prostor, kjer skupina Garnitura organizira serijo razstav.

 

Več o BIO27 >>> 

Skip to content