Pogovor: Magdalena Germek, Nika Grabar

 

Pogovor v paviljonu Belvedere je zadnji v nizu dogodkov, ki spremljajo razstavo Nonument Group: Razstava je na terenu, s katerim se 23. 7. zaključuje proces terenskega raziskovanja in beleženja, povezanega z muzejsko postavitvijo.

Pogovor se bo se bo osredotočal na vprašanje fenomena nonument, pri čemer bo izhodišče vezano na lokacijo Vile Bled leta 1946. Takrat je Vinko Glanz, sicer avtor povojne prenove, narisal načrt ureditve situacije, v katero je umestil tri objekte ter jih povezal s krajinsko ureditvijo. Prostor, s katerim se je ob tem soočil, ni bil tabula rasa, temveč situacija, v kateri so se prepletali fragmenti številnih preteklih izvedenih, porušenih, delno izvedenih projektov, vključno s Plečnikovim načrtom za rezidenco kralja Aleksandra.

Pomen Vile Bled, ki je v “slovenski mitologiji” bolj znana kot Titova vila, se je v 90-ih precej spremenil. V oči bode predvsem nedorečenost njene funkcije danes in implicitno nelagodje pozabe, povezano z njenim povojnim obdobjem, ki nas sooča z vprašanjem, kdo smo in kam gremo. Tema pogovora bo konkretna situacija, v kateri bomo identificiral časovne prelome, glede pomena objekta in napetosti, vezane na njegovo današnjo percepcijo. Hkrati bomo preizpraševali pomen fenomena nonument kot takega znotraj zastavljenih teoretskih okvirov.

 

Po pogovoru sledi sprehod po lokaciji in označitev posameznih točk za mapiranje in evidentiranje fragmentov prostora. Nenazadnje se vsi fragmenti projektov vrtijo okrog nečesa, kar v njih samih ni vidno – okrog lepega pogleda. Belvedere vabi!

 

Dogodek je brezplačen. Obvezne so prijave na info@nonument.org. Prevoz na Bled ni organiziran.

Skip to content