Igrivo in ustvarjalno po mojstrovem mestu!

 

Sobota, 25. maj 2024, 14.00–18.00, več lokacij v Ljubljani ob Plečnikovi vodni osi I Brezplačno!


V primeru dežja se dogodek prestavi na soboto, 8. junija 2024.

 

V soboto, 25. maja 2024, se bo odvil že drugi brezplačni družinski festival Plečnikov dan, ki ga skrbniki in ljubitelji Plečnikove dediščine organiziramo v skupni želji približati mojstrovo Ljubljano družinam.

Po prvi izvedbi, ki je izpostavila večplastnost in univerzalnost arhitektovega ustvarjanja, se druga edicija festivala podaja na raziskovanje in doživetje Plečnikove vodne osi.

 

»Plečnik je v razmeroma kratkem času, gre za obdobje 15 let, uredil nabrežja Gradaščice in Ljubljanice ter stopnišča in mostove ob njih. Prostor ob reki je uredil po meri človeka, odprl je nove poglede in poti proti vodi, tako da je dandanes to najprijetnejši in najbolj obiskani del mesta, kjer se vsi radi zadržujemo, to pa je verjetno bila tudi arhitektova želja,« o Plečnikovih vodnih potezah pravi Ana Porok, kustosinja v Plečnikovi hiši.

 

Družine, malčke, mlade in starejše radovedneže vabimo, da se na Plečnikov dan podajo od Plečnikove hiše do Plečnikovih zapornic in Fabianijevega mostu ali obratno, z vmesnimi postanki na Trnovskem pristanu, v galeriji DobraVaga na Tržnicah, v Centru Rog, na Ambroževem trgu, del poti pa se bodo lahko zapeljali tudi z ladjico. Čaka jih pestro dogajanje z razigranimi arhitekturnimi točkami, na katerih bodo lahko ustvarjali, gradili, poslušali, tiskali, raziskovali, skicirali, telovadili, uživali in tako na sproščen način spoznavali dediščino našega največjega arhitekta.

 

Družine, ki si bodo svoje mesto na festivalu rezervirale na spletni strani plecnikovdan.si, se bodo na pot po Plečnikovi vodni osi podale opremljene z zemljevidom z označenimi vsemi lokacijami, ob registraciji pa bodo po želji prejele tudi dva brezplačna kupona: kupon za vožnjo z ladjico in kupon za vožnjo z Ljubljanskim potniškim prometom, ki veljata le na dan dogodka. Pohajanje po prestolnici, ki jo je Plečnik oblikoval prav z mislijo na pešca, in obisk lokacij dogajanja ob Plečnikovi vodni osi pa družinam lahko prinese tudi lepo nagrado: tisti, ki bodo pravilno odgovorili na nagradno vprašanje, bodo lahko sodelovali v nagradnem žrebu in si priborili arhitekturno obarvane nagrade, z glavno nagrado – rojstnodnevnim praznovanjem v Plečnikovi hiši.

 

Glavni organizator: Muzej in galerije mesta Ljubljane – Plečnikova hiša in Cukrarna

Soorganizatorji: Turizem Ljubljana, Muzej za arhitekturo in oblikovanje, Center Rog, Kino Šiška – DobraVaga

Partnerji: Center arhitekture Slovenije, Anka Iskra, Nuša Jurjevič, Nina Klinec, Katarina Toman Kracina,

Podporniki: Ljubljanski potniški promet, Rečni transport d. o. o., Ljubljana, Stow Coffee, Specto

 

Kaj se bo dogajalo in kje?

 

PLEČNIKOVA HIŠA | Karunova 4−6

Skrivnosti Plečnikovega vrta
Ustvarili bomo glineni stebriček po Plečnikovem navdihu in si ogledali zunanjost arhitektovega domovanja. Prisluhnili bomo kamišibajski pripovedi o kužku Sivku iz slikanice in si ogledali, kako nastajajo njegove ilustracije, sprehodili se bomo skozi Plečnikov vrt ter ga raziskali z vsemi čuti.

Izvajalci: Plečnikova hiša, Katarina Toman Kracina, Nuša Jurjevič

 

TRNOVSKI PRISTAN

Zgradimo most in se sprehodimo čez načrt
Pogovarjali se bomo o mostovih in se preizkusili v gradnji čisto pravega lesenega mostu. Izvedeli bomo, kaj je načrt in kaj je skica ter se tudi sami preizkusili kot mini arhitekti.

Izvajalci: Center arhitekture Slovenije / Igriva arhitektura, Plečnikova hiša

 

PLEČNIKOVA VODNA OS OD TRNOVSKEGA PRISTANA DO TROMOSTOVJA ALI OBRATNO

Mostovi in nabrežja Ljubljanice z ladjice
Z ladjico se bomo popeljali po reki Ljubljanici. Ogledali si bomo številna dela arhitekta Plečnika, ki so zaznamovala njegovo vodno os in so danes del pomembne svetovne dediščine Unesco.

Izvajalec: Muzej za arhitekturo in oblikovanje

 

Termini vožnje ladjice po Ljubljanici:
Trnovski pristan (pod Prulskim mostom): 15.00, 15.30, 16.00, 16.30, 17.00, 17.30, 18.00*
Tromostovje (pod kavarno Lolita): 15.00, 15.30, 16.00, 16.30, 17.00, 17.30, 18.00*

* Vožnja z ladjico bo mogoča le s kuponom, ki ga lahko pridobite ob prijavi na dogodek na spletni strani festivala plecnikovdan.si.  Število kuponov je omejeno.

 

PLEČNIKOVE TRŽNICE | GALERIJA DOBRAVAGA IN MESARSKI MOST | Adamič-Lundrovo nabrežje 5

Domišljijske hiške
Na delavnici v prostorih galerije DobraVaga bomo s pomočjo kolaža ustvarili svoje domišljijske hiške po navdihu Jožeta Plečnika. Obdani s Plečnikovo arhitekturo, bomo na Mesarskem mostu prisluhnili kratkemu vodstvu.

Izvajalci: sodelavke galerije DobraVaga, Plečnikova hiša

 

CENTER ROG | Petkovškovo nabrežje pred Rogom

Čebelice v Centru Rog
Tako kot nekdaj na Plečnikovem vrtu, bodo kmalu tudi na strehi Centra Rog zaživele čebelje družine. Srečamo se v kuharskem labu, kjer bo dišalo po slastnih medenjakih, v labu za nakit in steklo pa si bomo ogledali demonstracijo obdelave stekla in tehnik oblikovanja nakita.

Izvajalec: Center Rog

 

AMBROŽEV TRG | PARK

Potovanje v Plečnikov svet
Na delavnici joge za otroke bomo skupaj odkrivali čarobni svet arhitekture Jožeta Plečnika skozi prizmo gibanja in ustvarjanja! Zgodbo bomo oživeli s pomočjo giba in diha.

Izvajalec: Nina Klinec

 

FABIANIJEV MOST IN PLEČNIKOVE ZAPORNICE

Tiskajmo s Plečnikom
Na grafični delavnici bomo navdihnjeni z detajli Plečnikove arhitekture in z razgledom na njegove zapornice ustvarjali arhitekturne skice in  potiskali različne kose tekstila. Tekstil prinesite s seboj!

Izvajalci: Anka Iskra, Cukrarna, Plečnikova hiša

 

Več na: www.plecnikovdan.si, info@plecnikovdan.si, 01 24 12 506

Skip to content