Novica

Stalna razstava na gradu Cmurek na Tratah

10. 07. 2023

Novica

Stalna razstava na gradu Cmurek na Tratah

10. 07. 2023

Gotska arhitektura v Sloveniji

 

Razstava je zasnovana kot stalna postavitev v dveh gotskih sobah gradu Cmurek in dopolnjuje v lanskem letu postavljeno stalno razstavo Romanska arhitektura na Slovenskem.

 

Gre za prenovljeno in razširjeno postavitev prve razstave gotske arhitekture na Slovenskem, ki so jo leta 1995 pripravili v tedanjem Arhitekturnem muzeju Ljubljana, sedanjem Muzeju za arhitekturo in oblikovanje, in sicer v okviru projekta Gotika v Sloveniji, pri katerem je sodelovala vrsta slovenskih znanstvenih in kulturnih ustanov. Razstava je nastala kot druga v vrsti razstav zgodovinske arhitekture na Slovenskem in ima v ohranjeni obliki danes poseben kulturnozgodovinski pomen.

 

Ob stoti obletnici rojstva dr. Ivana Komelja (1923–1985), uglednega umetnostnega zgodovinarja, konservatorja in prvega sistematičnega raziskovalca grajske arhitekture in gotske arhitekture na Slovenskem, Muzej za arhitekturo in oblikovanje v sodelovanju z Muzejem norosti razstavo znova predstavlja javnosti. Razstava dokumentira intenzivno raziskovanje gotske arhitekture v Sloveniji v drugi polovici 20. stoletja in s postavitvijo na Tratah obenem opozarja na pomen gradu Cmurek v poznem srednjem veku, v obdobju gotske umetnosti in arhitekture, od sredine 13. stoletja do prvih desetletij 16. stoletja. Iz tega obdobja je v Sloveniji še danes ohranjenih več kot šesto cerkva in okoli dvesto gradov in dvorcev, pa tudi več sto meščanskih hiš, ki so jih pozneje prezidali in opremili z novimi fasadami.

 

Oglejte si video posnetek okrogle mize o gotski arhitekturi, 27. maja 2023

Deli
Skip to content