Tendence, celjska arhitektura in urbanizem 1955–1985

21. 3.—19. 5. 2019

Tendence, celjska arhitektura in urbanizem 1955–1985

21. 3.—19. 5. 2019

Razstava širši in tudi strokovni javnosti na enem mestu ponuja vpogled v manj znane povojne arhitekturne stvaritve, velikopotezno urbanizacijo in množično stanovanjsko gradnjo v tretjem največjem slovenskem mestu, ki je ravno med petdesetimi in osemdesetimi leti prejšnjega stoletja dobilo današnjo razsežnost.

Ob reprodukcijah originalnih arhivskih načrtov, skic in člankov ter fotografijah prvotnega stanja arhitekturnih stvaritev in njihovih interierjev je predstavljenih 20 družbenih in poslovno-komercialnih zgradb ter kompleksov. Razstava obiskovalca popelje od razvijajočega se zgodnjega celjskega povojnega modernizma Janka Hartmana, Franca Korenta in Alekseja Janušiča do prve prelomnice v začetku šestdesetih let, ko so bile poleg prvih dveh modernih brezkoridorskih osnovnih šol Emila Navinška v mestu zgrajene še Narodna banka Edvarda Ravnikarja, blagovnica Slovenijales Danila Sajovca ter knjižnica Cvete in Jureta Sadarja st., ki kljub edinstvenemu modernističnemu arhitekturnemu jeziku s svojo umestitvijo popolnoma spoštujejo občutljivo tkivo starega mestnega jedra.

Za drugo prelomnico, v začetku sedemdesetih let, lahko štejemo poslovni stavbi Kovinotehne Branka Kocmuta in Agrotehnike Blaža Slapšaka, Veleblagovnico T Danila Sajovca in (multifunkcionalno) športno dvorano Golovec Jožeta Kopitarja, ki so s posebnimi avtorskimi odzivi na lokacijo in funkcijo, z novimi materiali, tehnološkimi novostmi v gradnji in z najnovejšo opremo sprožile nove smernice v arhitekturi in pomenile najmodernejše stavbe v Celju in okolici. V sedemdesetih letih so mesto zaznamovale tudi izjemno kakovostno, funkcionalno in otrokom prijazno zasnovane osnovne šole Ravnikarjevega študenta Mirana Polutnika, ki so s svojim čutom za lokacijo ter z materialnostjo in didaktičnostjo primerljive z marsikaterim kakovostnim šolskim objektom po svetu.

Tendence tako odpirajo vedno znova aktualno vprašanje: kako ovrednotiti arhitekturo modernizma in katere arhitekturne stvaritve ohraniti.

Razstava je bila prvič na ogeld jeseni 2018 v gostišču Majolka v Celju.

Avtorji razstave Tendence:
Adam Breznik
Timotej Jevšenak
Pia Klančar
Monika Vešligaj

Razstava je del programa Projektni prostor. Sestavljajo ga manjše na letnem razpisu izbrane občasne razstave s krajšim časom trajanja, ki so izvedene v koprodukciji z zainteresiranimi zunanjimi partnerji, ob upoštevanju kriterija skladnosti s področji dediščine arhitekture, oblikovanja in fotografije.

 

Lokacija

MAO
Pot na Fužine 2

Spremljevalni program

Vodeni ogledi
7.4. ob 11.00: Tmotej Jevšenak
5.5. ob 13.00: Timotej Jevšenak

Okrogla miza
24.4. ob 18.00

 

Informacije

infobio(at)mao.si
01/ 54842 80/74

Pridržujemo si pravico do spremembe programa.

 

Organizacija

MAO

Deli
Skip to content