TBI: mladi, mesto in dediščina

10. 8.—16. 10. 2016

TBI: mladi, mesto in dediščina

10. 8.—16. 10. 2016

Kako lahko mladi sooblikujejo življenje in prostor v mestu? Kako lahko vplivi mladih v lokalni skupnosti preidejo od ustvarjanja posamičnih mladinskih zatočišč k soustvarjanju celotnega mestnega prostora – z dolgoročnimi in ambicioznimi idejami ter trajnostnimi posledicami? Na ta vprašanja poskuša odgovarjati razstava TBI: mladi, mesto in dediščina, ki prikazuje referenčni primer urbanizma od spodaj navzgor, od mladih k nosilcem oblasti, in nas poleg razstave prek serije pogovorov in predavanj poziva k premisleku dosedanjih praks pri oblikovanju prostora na vseh ravneh.

Razstava predstavlja rezultate mednarodne interdisciplinarne urbanistične delavnice in mladinske izmenjave TBI: mladi, mesto in dediščina, ki se je štiri mesece sočasno ukvarjala z izzivi mladih, urbanega razvoja in revitalizacije idrijske industrijske dediščine, vpisane na Unescov seznam svetovne dediščine. Razstava prikazuje tudi mejo med ustvarjalci in uporabniki prostora, s poudarkom na večji vlogi mladih in mladinskih organizacij v lokalnih skupnostih. V interdisciplinarni delavnici so študenti arhitekture, sociologije, marketinga in urbanih študij ob podpori Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani, Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani, Občine Idrija, romunskega arhitekturnega think-tanka Plusminus, društva Idrija 2020 in Mladinskega centra Idrija iskali rešitve za izzive Idrije, idrijske mladine in idrijske industrijske dediščine, poleg tega pa se spopadali z izzivi dela v mednarodnih interdisciplinarnih ekipah. Rezultati tako poleg vizije razvoja povezanega mesta, razvojnih projektov in različnih prostorskih intervencij vključujejo tudi neprecenljive izkušnje opevanega, a manjkrat udejanjenega interdisciplinarnega dela.

O avtorjih:
Iztok Hvala je magister arhitekture in urbanega planiranja, trenutno deluje v Londonu. Že od zgodnjih študentskih let je aktiven v lokalnem okolju, od arhitekturnega udejstvovanja na lokalni in nacionalni ravni ter vodenja v lokalni taborniški organizaciji do vodenja foto krožka na Gimnaziji Jurija Vege, bil je tudi pobudnik oblikovanja Mladinskega centra Idrija. Je tudi avtor zasnove in izvedbe prenove prostorov mladinskega centra. Leta 2015 je bil prejemnik nagrade za študentsko Plečnikovo priznanje.

Matevž Straus je diplomirani sociolog, magister strateškega tržnega komuniciranja in študent magistrskega programa urbanih študij na univerzah v Bruslju, na Dunaju, v Kopenhagnu in Madridu. Matevž je v lokalni skupnosti aktiven že od zgodnjih študentskih let, bil je pobudnik obuditve Filmskega gledališča in oblikovanja Mladinskega centra Idrija, je avtor Strategije za mlade Občine Idrija 2015─2020 ter soustanovitelj in predsednik nevladne organizacije Idrija 2020.

Razstava je del programa Projektni prostor. Sestavljajo ga manjše na letnem razpisu izbrane občasne razstave s krajšim časom trajanja, v zahodnem krilu Fužinskega gradu, ki so izvedene v koprodukciji z zainteresiranimi zunanjimi partnerji, ob upoštevanju kriterija skladnosti s področji dediščine arhitekture, oblikovanja in fotografije.

 

Spremljevalni program

Voden ogled
11.9. ob 10.00: Matevž Straus

Okrogla miza
8.9. ob 19.00 Sploh želimo, da mladi sodelujejo pri načrtovanju prostora

 

Informacije

Za medije>>

infobio(at)mao.si
01/ 54842 80/74

Pridržujemo si pravico do spremembe programa.

 

Organizacija

MAO
Idrija 2020
Mladinski center Idrija

Deli
Skip to content