Svetlobna gverila – Ti rečeš svetloba, jaz mislim senca in Nočni obiskovalci

16. 4.—26. 6. 2015

Svetlobna gverila – Ti rečeš svetloba, jaz mislim senca in Nočni obiskovalci

16. 4.—26. 6. 2015

 
Aleksandra Stratimirović & Sandra Praun: Ti rečeš svetloba, jaz mislim senca
razstava in tribuna – preddogodek festivala Svetlobna gverila 
16. april 2015 – 31. maj 2015
 
Predfestivalski dogodek Svetlobne gverile je zasnovan kot razstavni projekt, na katerem bodo predstavljena različna besedila iz monografske publikacije z izvirnim naslovom You Say Light, I Think Shadow. Gre za nabor več kot stotnije izjav ustvarjalcev iz različnih področij, ki so odgovarjali na vprašanje: Kaj je svetloba?. Na razstavi bo vsak predstavljeni zapis drugače oblikovan, skupaj pa bodo na simbolni ravni tvorili prehajanje med svetlobo in temo. 
Rezultat projekta je večznačen vizualni ambient, ki prinaša najrazličnejše poetične izjave, intimne misli, spomine in izjave o magičnosti svetlobe ter sence. 
 
Razstava v MAO predstavlja svojevrstno transformacijo oziroma nadgradnjo knjige, ki se je iz bralnega formata preselila v večji razstavni prostor. Knjiga je zasnovana kot eklektična črno-bela kompilacija avtorskih besedil, katerih vsebina odzvanja v minimalistični likovni opremi posamičnih strani – z množico tipografskih in oblikovalskih rešitev, ki jih v knjigi poleg perforacij nadgrajujejo še različne teksture papirjev, pa je zaznamovana tudi galerijska postavitev, kjer je gledalec soočen s sorodnimi dispozicijami grafičnih in besedilnih elementov. Razstava je oblikovana kot večznačen prostorski ambient, ki gledalcu ponuja množico vizualnih informacij o dani temi. Poudarjeno kontrastiranje vizualnega jezika postavitve tako zrcali vsebinsko zasnovo knjige, pri tem pa gledalca uvaja v simbolno prehajanje med svetom svetlobe in svetom teme.
 
Aleksandra Stratimirović je v Srbiji rojena umetnica, ki več kot desetletje živi in ustvarja v Stockholmu. Diplomski študij je zaključila na Akademiji za likovne umetnosti in oblikovanje v Beogradu, podiplomski študij pa na Kraljevem inštitutu za tehnologijo v Stockholmu. Dejavna je kot oblikovalka svetlobe, je članica The Lighting Detectives Stockholm in soustanoviteljica festivala Svetlobna gverila. Pogosto predava o problematiki svetlobe, kot avtorica pa se podpisuje pod vrsto umetniških projektov in stalnih postavitev.
Sandra Praun je oblikovalka vizualnih komunikacij. Na univerzah v Stockholmu in v Grazu (po rodu je Avstrijka, živi pa na Švedskem) je zaključila študij administracije, filmske teorije in filozofije, za tem pa še podiplomski študij grafičnega oblikovanja. Od 1997 do 2001 je bila zaposlena pri Gábor Palotai Design, 2001 pa sta z Ninom Stroheckerjem ustanovila Designstudio S. Poleg oblikovanja avtorica poučuje tudi grafično oblikovanje na Forsbergs Skola na Švedskem.
Razstava bo na ogled do 31. maja.
 
TRIBUNA: petek, 17. april 2015, ob 18.00
Dan po otvoritvi razstave Ti rečeš svetloba, jaz mislim senca napovedujemo tudi debatni večer, kjer nam bo svoje misli o svetlobi in temi zaupalo več domačih gostov z različnih področij profesionalnega udejstvovanja: ob avtoricah razstave še doc. arh. Tomaž Novljan, oblikovalec svetlobe v gledališču Jaka Šimenc, astrofizičarka Andreja Gomboc in bioumetnica Špela Petrič.
 
 
Katja Paternoster: Nočni obiskovalci
svetlobna inštalacija, preddogodek festivala Svetlobna gverila
park pred Fužinskim gradom (MAO) 
16. april 2015 – 26. junij 2015
 
Po odprtju razstave Ti rečeš svetloba, jaz mislim senca, vas vabimo v park pred MAO, kjer boste lahko razkrivali, kaj se v mestu dogaja ponoči, ko vsi spijo. Ob odsotnosti ljudi si naše ulice in parke takrat prisvojijo tudi številne živali. Človekov življenjski prostor pomeni obilico hrane, zato zavetje v urbanem okolju iščejo tudi bitja, ki jih tam običajno ne pričakujemo: lisice, divji prašiči, srnjad … Svetlobna instalacija Katje Paternoster z naslovom Nočni obiskovalci se na neposreden način dotika pojava prisotnosti divjih živali v mestu; umetnica jih je upodobila v nizu svetlobnih objektov, s katerimi opozarja na njihovo skrito prisotnost.
 
Navdih za projekt je avtorica dobila ob obiskih parka pred Fužinskim gradom: živali predvsem v nočnem času zapuščajo svoja bivališča na bližnjem Golovcu in se neopazno prikradejo v bližino človeških bivališč. Katja Paternoster s svojim delom tako izpostavlja vprašanje sožitja divjih živali in urbanega okolja. Svetlobnim skulpturam je s pomočjo veščega tridimenzionalnega modeliranja vdahnila življenje, s simbolno gesto umeščanja skulptur v naravo pa obenem obeležila resnične gospodarje konkretnega prostora. Obiskovalci grajskega parka bodo med sprehodi srečevali nenavadna bitja, katerih navzočnost simbolizira sobivanje človeka in živali.
 
Katja Paternoster (roj. Lavriša) je diplomirala na Fakulteti za arhitekturo Univerze v Ljubljani. Kot samostojna arhitektka sodeluje pri projektih in natečajih z različnimi arhitekturnimi biroji. Dejavna je tudi na področju oblikovanja svetlobe, zanima jo predvsem izpostavljanje aktualnih tematik s pomočjo svetlobnih instalacij v odnosu do opazovalca.

Več o Svetlobni gverili in organizatorju.

Foto: Borut Bucinel, Katja Paternoster in Minja Smajic

 

Lokacija

MAO

grajski park MAO

 

Informacije

Pridržujemo si pravico do spremembe programa!

 

Organizacija

produkcija: Strip Core/Forum Ljubljana

koprodukcija: MAO

Deli
Skip to content