Simbiocen

31. 8.—1. 10. 2017

Simbiocen

31. 8.—1. 10. 2017

Odkrivanje novih krajin sobivanja

Simbiocen je nomadska platforma, ki želi izzvati naše sposobnosti oblikovanja, eksperimentiranja in proizvajanja del, ki segajo onkraj antropocentrične, kapitalistične produkcije naših vsakodnevnih realnosti. Nenehno razvijajoča se platforma raziskuje zmožnosti za sodelovanje med različnimi živimi bitji in išče načine za oblikovanje simbiotičnih ekosistemov v kontekstih, v katerih deluje.

Platformo trenutno sestavljata dve aktivni enoti. Obe se ukvarjata s problemom dominantnih invazivnih rastlin, ki vidno odstirajo posledice človekovega delovanja v globaliziranih kapitalističnih družbah. Čezmerna razširjenost in neprepoznana vrednost invazivnega pajesena sta prinesli priložnost za oblikovanje lesenih čebelnjakov, ki so trenutno razstavljeni na zelenici muzejskega parka. Tako vzpostavljene sinergije med človeškimi in »onkrajčloveškimi« dejavniki (čebele, ljudje in invazivne rastline) služijo kot primer preoblikovanja tekmovalnih odnosov v simbiotične.

Avtorja sta se odločila mobilizirati ponujeni produkcijski prostor na muzejskem podstrešju in v njem postaviti začasen delovni prostor. Izbrani format jima služi kot zavetje ter sredstvo za produkcijo in izmenjavo znanj. Delovna enota je opremljena z elementi, ki so izdelani iz biomase invazivnih rastlin in prikazujejo proces predelave rastlinske surovine v končne izdelke. Po zaprtju razstave bosta z dražbo oblikovanega pohištva zbirala sredstva za nadaljevanje projekta. Tako aktivirani prostori avtorjema omogočajo spodbudno okolje za razvijanje projekta, zbiranje projektnih sredstev, organizacijo pogovorov in vodenih ogledov ter ne nazadnje skrb za čebele, rastline in drug drugega, pri čemer ponujajo možnost za udejanjanje (medvrstne) skupnostne ekonomije znotraj lokalne kulturne institucije.

Destruktivna dejanja, naperjena proti novim vrstam, nas silijo, da razmislimo o načinih, kako razumemo »druge« in ravnamo z njimi, ter da razširimo svoje zavedanje o še neprepoznanih povezavah z našimi živimi ekosistemi.

Avtorja: Gaja Mežnarić Osole in Andrej Koruza

Partnerji: Tisa d.o.o., William Blomstedt (čebelar), Oddelek za lesarstvo, Biotehniška fakulteta, Univerza v Ljubljani
Projekt sofinancira Mestna občina Ljubljana.

Razstava je del programa BIO 25 Spremljevalni projekti in Future Architecture Festivala.

Razstava je del programa Projektni prostor, ki se odvija na podstrehi gradu Fužine, kjer se predstavljajo koprodukcijski projekti s področja arhitekture, oblikovanja in fotografije, izbrani na letnem razpisu.

 

Lokacija

MAO
Pot na Fužine 2

Spremljevalni program

6. september ob 17.00
Williams Bloomstedt, čebele in klimatske spremembe
prikaz hranjenja ali zdravljenja čebel

13. september ob 17.00
Invazivne rastline skozi oči permakulture
Podaljšano bivanje, Društvo za permakulturo Slovenije

20. september ob 17.00
Gorazd Trušnovec, Urbani čebelar
Brina Fekonja – DIY čebelnjaki:
prikaz hranjenja ali zdravljenja čebel

26. september ob 17.00
Tree of Heaven Woodworkshop: Ingo Vetter
Vloga dreves v urbanih okoljih: Vodja oddelka za arboristiko
Dr. Lena Marion, Tisa d.o.o.
prikaz hranjenja ali zdravljenja čebel

29. september ob 19.00
Dražba pohištva razstave, zaključni dogodek
Servis8, Sustainability jam drinks

 

Informacije

infobio(at)mao.si
01/ 54842 80/74

Pridržujemo si pravico do spremembe programa.

 

Organizacija

MAO

Deli
Skip to content