Nika Zupanc: Stoli

22. 10. 2020—14. 2. 2021

Nika Zupanc: Stoli

22. 10. 2020—14. 2. 2021

Skozi razstavo Stoli predstavljamo mednarodno uveljavljeno slovensko oblikovalko Niko Zupanc, ki je svojo prepoznavnost zgradila z oblikovanjem za priznane blagovne znamke, kot so Dior, Natuzzi, Moooi, Qeeboo, Moroso, Sé …  Za prestižne naročnike oblikuje zaključene kolekcije, interierje ali prostorske instalacije, kot je bila na primer »Room of one’s own« za Dior. Izdelke v omejenih serijah razvija tudi v okviru svoje lastne blagovne znamke – Nika Zupanc. Skozi ikonično oblikovane predmete interpretira sodobno kulturo ter preizkuša meje tehnologij in materialov. Njeni kosi nosijo izrazito osebno in pripovedno noto, ki so jo pri Elle USA označili kot »punk eleganco«.

Njen obsežni oblikovalski opus zajema skorajda vse vrste predmetov za dom in bivanje, od pohištva, delovnih miz in zof do lestencev ter celo desk za deskanje. Tokrat se nam predstavlja z izborom stolov, od najnovejših kosov, ki jih je oblikovala za Natuzzi in so bili premierno predstavljeni letos, do zgodnejših kosov za Moroso.

Nika Zupanc je diplomirala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Leta 2008 je ustanovila svoj studio in od takrat deluje kot samostojna oblikovalka, ki razvija projekte za svetovno uveljavljena podjetja. Mednarodno prepoznavnost je dosegla s svetilko Lolita, ki je postala del kolekcije podjetja Moooi. Slednje jo je k sodelovanju povabilo takoj po njeni samostojni predstavitvi na milanskem tednu oblikovanja leta 2009. Od takrat se Nika Zupanc v Milanu predstavlja vsako leto in s tem še utrjuje svojo mednarodno prepoznavnost. Pravi, da v svojih projektih »izziva racionalno, trezno in utilitarno, tako da daje glas intuitivnemu, eklektičnemu in intimnemu«.

Razstava je nastala v produkciji Centra za kreativnost.

Kustosinja razstave: Mika Cimolini

Razstava bo odprta od četrtka, 22. oktobra, od 18. ure.

 

Spremljevalni program   

19.00 Prenos veščin – spletno predavanje Nike Zupanc

Deli
Skip to content