Muzej v skupnosti 2

16. 5.—13. 10. 2024

Muzej v skupnosti 2

16. 5.—13. 10. 2024

MUZEJ V SKUPNOSTI 2

Park Muzeja za arhitekturo in oblikovanje

 

Pet projektov, ki tvorijo razstavo v parku MAO, je nastalo s sodelovanjem fužinskih ustanov ter študentov Akademije za likovno umetnost in oblikovanje in Filozofske fakultete. S pomočjo oblikovalskih metod, pristopov in orodij študentje odgovarjajo na izzive posameznikov in ustanov v soseski. Na razstavi so predstavljeni prototipi socialnih inovacij, ki imajo potencial, da zaživijo v realnosti.

 

Muzej v skupnosti 2 je nadaljevanje projekta, ki je lani postavil temelje za skupno delovanje fužinskih ustanov. Z njim želimo pokazati moč, ki jo ima skupnost, če se medgeneracijsko in medinstitucionalno poveže. Arhitektura in oblikovanje, kot se odražata v vsakdanjem življenju, sta vstopni točki povezovanja, muzejsko okolje pa je prostor izmenjave znanj in soustvarjanja ter okolje, kjer lahko odprto mislimo, sprašujemo, preizkušamo ideje, eksperimentiramo in debatiramo.

 

S postavitvijo prizorišča v park, ki povezuje javni prostor med muzejem in sosesko, želimo omogočiti dostopnost javnih programov ustanov na Fužinah in vključevanje ranljivih skupin ter privabiti tudi tiste posameznike, ki tukajšnjih ustanov sicer ne bi obiskali. V parku MAO odpiramo prostor za skupne dogodke, ki temeljijo na medgeneracijskem sodelovanju, povezovanju znanja v skupnosti, vključevanju javnosti in vzajemnem delovanju. Ustanove in posamezniki s srečanji, dogodki in delavnicami preizkušamo domet in učinke skupnega delovanja, predstavljenim socialnim inovacijam pa ponujamo prostor za preizkus v realnosti.

 

ODPRTJE

16. 5. 2024, 17.00–21.00

Predstavitev projektov, skupnostni sejem, ustvarjalne delavnice in koncert

 

SKUPNOSTNI DOGODKI 

16. 5.–13. 10. 2024

 

// PROJEKTI MUZEJA V SKUPNOSTI 2:

 

KAJ DOGAJA NA FUŽINAH?

Špela Banko, Lana Dragovan, Maja Mitrović in Monika Skledar v sodelovanju s ČS Moste, CONO Fužine, CONO Korak in drugimi.

 

Projekt obsega zemljevid mestne četrti Fužine in oglasno tablo za predstavljanje ustanov na Fužinah in njihovih dogodkov. Prebivalcem omogoča boljše razumevanje ustanov in dostop do programov, ki jih te izvajajo. Vključene so šole, kulturne ustanove, socialnovarstvene organizacije, društva, pobude in druge javne storitve, ki so morda nekaterim prebivalcem še neznane. Na oglasni tabli prebivalce obveščamo o aktualnih dogodkih, ki jih ustanove prirejajo. Cilj projekta je spodbujanje povezanosti med prebivalci in informiranje o dogajanju na Fužinah.

 

DELAVNICA NA KOLESIH

Andrea Aleksić, Aljaž Bogataj, Suzana Ugovšek in Aja Vogrinčič v sodelovanju s CAF-om in CONO Korak

 

Številni prebivalci Fužin se soočajo s prostorsko stisko, ki omejuje možnosti, da bi imel vsak svojo delavnico za popravila, izdelovanje, izvajanje večjih ročnih del in razvijanje lastne kreativnosti. S projektom predlagamo mobilno delavnico, ki jo lahko stanovalci in ustanove uporabljamo po potrebi. S tem, ko si delimo orodje in prostor, spodbujamo trajnostno souporabo in popravilo predmetov namesto, da bi jih zavrgli. Ustvarjamo prostor za izmenjavo znanj, medgeneracijsko povezovanje in druženje med uporabniki delavnice.

 

FUŽINSKA 3KA

Ana Frank Bogataj, Novka Bojić, Laura Iskra in Lea Sedevčič v sodelovanju s SPM, CONO Fužine, CONO Korak in CAF-om

 

Fužinska 3KA je festival, ki slavi kulturno raznolikost Fužin. Zasnovan je na podlagi pobud in potreb krajanov in ustanov. Združuje kulturo, kulinariko, in kino na prostem. Spodbuja sodelovanje prebivalcev Fužin, medsebojno spoznavanje in sosedsko solidarnost ter vabi vsakogar, da se vključi in prispeva svoj del v mozaik kultur na Fužinah. Načrtujemo pester nabor kulturno-ustvarjalnih delavnic, glasbene točke, pogovor med ustvarjalci in prebivalci Fužin. Dogodek se bo v večernih urah zaključil s projekcijo filma v kinu na prostem.

 

Prototip dogodka bomo izvedli na Poletno muzejsko noč – v soboto, 15. 6. 2024, med 18. in 24. uro. Vabljeni, da se nam pridružite!

 

NABIRALNIK ZAUPANJA

Teja Gregorič, Nikita Kokot, Nik Leban in Nina Petrič v sodelovanju s SPM, CONO Fužine, CONO Korak in CAF-om

 

Nabiralnik »Kaj ma?« otrokom in mladim omogoča anonimno oddajanje refleksij o dejavnostih, ki jih ponujajo ustanove na Fužinah. Zagotoviti želimo prostor za izražanje brez socialnega pritiska vrstnikov, staršev, učiteljev ali drugih odraslih. Spodbuditi želimo sodelovanje otrok in si prizadevamo za njihovo aktivno vključevanje v proces odločanja.

 

PARK SOŽITJA

Klementina Berginc Nonino, Zala Ferjančič, Anja Majcen in Dino Spahić v sodelovanju z Ljubišo Maksimovićem, Markom Puškarićem (ARSO), CAF-om, CONO Fužine in CONO Korak

 

V skupini Človek in narava smo se ukvarjali s prihodnostjo sobivanja med naravo in človekom (EUTOPIA). V parku MAO smo ustvarili projekt, ki interaktivno vključuje obiskovalca, ga s pomočjo serije vprašanj vodi skozi park ter ga spodbuja k radovednosti in spoznavanju naravnega habitata in ekosistema parka.

 

// KOLOFON

 

Kustosinja: Maja Šuštaršič; pomočnica kustosinje: Blažka Kirm; oblikovanje: Boštjan Botas Kenda, študentke in študentje ALUO; fotografija: Matjaž Rušt, Katja Goljat; odnosi z javnostjo: Smilja Štravs; marketing: Ana Kandare; MAO-podpora: Neli Grafenauer, tehnična podpora: Matjaž Rozina, Tadej Golob

 

Mentorji izobraževanja: prof. dr. Nives Ličen, Oddelek za pedagogiko in andragogiko, FF; prof. dr. Boštjan Botas Kenda, ALUO; doc. Emil Kozole, ALUO; Miha Artnak, Studio Ljudje.

 

Mentorji znanja: Monika Šparl, Center aktivnosti Fužine (CAF); Marjetka Čermelj, Vito Simunišek, Skupnostni programi za mlade (SPM); Tea Kos, CONA Korak; Kristina Ribič, CONA Fužine; Igor Bole, Peter Vučković, Iva Svilenković, Četrtna skupnost Moste (ČS Moste); Matija Puškarič, Katarina Zajec, Dom starejših občanov Fužine (DSO Fužine); Ljubiša Maksimović, Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS)

 

Študentje ALUO – Grafično oblikovanje (MA): Andrea Aleksić, Špela Banko, Ana Frank Bogataj, Teja Gregorič, Nik Leban, Anja Majcen, Maja Mitrović, Dino Spahić, Aja Vogrinčič

 

Študentje FF – Andragogika (MA), predmet Skupnostno izobraževanje: Klementina Berginc Nonino, Novka Bojić, Lana Dragovan, Zala Ferjančič, Laura Iskra, Nikita Kokot, Nina Petrič, Lea Sedevčič, Monika Skledar, Suzana Ugovšek

 

PARTNERJI PROJEKTA

 

 

 

PROJEKT SO PODPRLI

 

Deli
Skip to content