Četrta dimenzija prostora. Eksperimentalna vaja študija arhitekture

6. 7.—12. 8. 2017

Četrta dimenzija prostora. Eksperimentalna vaja študija arhitekture

6. 7.—12. 8. 2017

Dinamika, ritem, gibanje, svetloba in sekvence so pojmi, ki združujejo film in arhitekturo. Razstavljena dela študentov arhitekture (od 2. do 5. letnika) so nastala kot interpretacija 20-sekundnih sekvenc kultnih filmov 20. stoletja iz žanra znanstvene fantastike, trilerja in drame; med njimi so filmi Tarkovskega, Hitchcocka, van Trierja, Vinterberga, Kurosawe in Lyncha. Z artikulacijo teksture, svetlobe in senc ter deformacijo materiala in oblike kot posledico procesa so z reciklažo razstavnih panojev iz kapa plošč nastala svetlobna telesa in skulpture.

Večina nastalih objektov se v celoti odmika od formalne podobnosti med filmom in arhitekturo. Izhodiščne teme filmskih sekvenc reinterpretirajo skozi procese mehanske, termične in kemične transformacije osnovnega materiala, kapa plošče, do njegovih skrajnih meja prepoznavnosti. Nepričakovane oblike pri opazovalcu ne odpirajo le vprašanj o svojem nastanku, ampak obenem sprožijo intenziven čustveni odziv. Emocionalna kakovost odnosov med materialnostjo, svetlobo, dinamiko in transformacijo je tista prvina, ki ustvarjalni svet arhitekture in filma najbolj zbliža.

Na razstavi bodo poleg svetlobnih teles prikazani tudi kratki filmski inserti, v katerih bodo avtorji posameznih del opisovali svoje namene in izkušnje pri njihovem ustvarjanju. Z razstavo želimo spodbuditi razpravo o nujni raznolikosti poučevanja arhitekture. Ustaljene metode poučevanja, kjer se delo študenta v veliki večini primerov konča z bolj ali manj pomanjšanim modelom ustvarjenega prostora – vizualizacija, maketa ali risba v zmanjšanem merilu – ne ponujajo dovolj znanj in izkušenj, ki bi jim uspelo preseči razumsko plat arhitekture. S tem pa je osiromašena tudi sposobnost prostora, da deluje pomensko večplastno na vseh nivojih zaznavno-spoznavnega procesa.

Relativno preprosto eksperimentiranje s sicer zelo osnovnimi materiali – pristno in v stvarnem merilu – pa po drugi strani omogoča neposredno izkušnjo prostora ter z njim povezane razumske in čustvene odzive.

Četudi za četrto dimenzijo arhitekture po navadi štejemo čas, pa skušamo z razstavo v resnici opozoriti na tiste prvine prostora, ki presegajo kartezijsko določenost, merljivost in nedvoumnost. Gre za nemerljivo, nenačrtovano in nepredstavljivo dimenzijo senzualnega, emocionalnega in pomenskega v arhitekturi.

avtorji razstave: Matej Blenkuš, Primož Žitnik, Ajdin Bajrović, Dominik Košak
avtorji razstavljenih del: Zala Babič, Sebastjan Cvelbar, Maruša Dolenc, Tinka Dolinar, Luka Dušević, Deja Đukić, Tilen Jurca, Helena Kranjc, Petra Lukovac, Eva Matijašević, Mojca Pavlič, Rok Pfajfar, Matej Rudman, Lara Sedar, Rok Sraka, Ana Šepić, Vesna Šketa, Špela Štremfelj

Razstava je del programa Projektni prostor, ki se odvija na podstrehi gradu Fužine, kjer se predstavljajo koprodukcijski projekti s področja arhitekture, oblikovanja in fotografije, izbrani na letnem razpisu.

 

Lokacija

MAO
Pot na Fužine 2

BIO 25

Na dan otvoritve v četrtek, 6. julija, bo BIO 25 razstava na ogled do 21.00!

 

Informacije

infobio(at)mao.si
01/ 54842 80/74

Pridržujemo si pravico do spremembe programa.

 

Organizacija

MAO
Fakulteta za arhitekturo UL, seminar Matej Blenkuš

Deli
Skip to content