BIO27 Supervernakularno – Oblikovanje za regenerativno prihodnost

26. 5.—29. 9. 2022

BIO27 Supervernakularno – Oblikovanje za regenerativno prihodnost

26. 5.—29. 9. 2022

27. izdajo bienala oblikovanja (BIO27), najstarejšega oblikovalskega bienala v Evropi bo vodila Jane Withers, ena vodilnih angleških kustosinj, publicistk in svetovalk na področju oblikovanja. Tema tokratne izdaje je supervernakularno, BIO27 pa bo skozi različne zgodbe predstavljal možnosti za sodobne inovacije, ki svoje izhodišče postavljajo v tradicionalnih ekoloških znanjih.

Globalizacija in izkoriščanje planeta zaradi vse večjega dobička sta povzročila podnebno krizo in pospešila neravnovesje med človekom in naravo. Supervernakularno raziskuje ambiciozno in vse številčnejše gibanje, ki se navdihuje v vernakularni in avtohtoni arhitekturi ter oblikovalskih tradicijah z vsega sveta, na podlagi katerih ustvarja radikalno vizijo prožnejše in odzivnejše prihodnosti.

Raziskovalni, interdisciplinarni in medkulturni projekt Supervernakularno ne bo običajna razstava oblikovanja in arhitekture. Zamišljen je kot zbirka zgodb, pripovedovanih skozi študije primerov, ki razkrivajo, kako lahko te zamisli postanejo izhodišče za sodobne inovacije. Ob oblikovalskih projektih z različnih koncev sveta se bodo obiskovalci seznanili z vrsto izbranih projektov, ki bodo prikazali potencial, ki ga ima vernakularni pristop pri reševanju regionalnih in globalnih problemov v primerjavi z drugimi sodobnimi pristopi k podnebnim spremembam.

BIO27 nadgrajuje strategijo bienala, ki želi premisliti in poglobiti raziskovanje prihodnosti ter okrepiti lokalni domet. V t.i. Produkcijski platformi 5 skupin sestavljenih iz slovenskih in lokalnih oblikovalcev pod mentorskim vodstvom 5 svetovno priznanih oblikovalcev in ustvarjalcev razvija projekte, ki se odzivajo na potencial vernakularnih projektov ter črpajo iz lokalnih razmer, virov in materialov. Vloga oblikovanja v okoljskih in podnebnih vprašanjih pa je tudi rdeča nit, ki bo povezovala več prihodnjih izdaj bienala.

Razstavo Supervernakularno in izbrane oblikovalske projekte, ki bodo na ogled v MAO, bo dopolnil program spremljevalnih dogodkov, ki se bodo odvijali na različnih lokacijah v Ljubljani.

Bienale oblikovanja vzpostavlja sodelovanje s Centrom za kreativnost, ki z namenom razvoja družbenih ali podjetniških inovacij koproducira idejni in produkcijski del bienala. Projekt je sofinanciran s strani Evropske unije iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.

O BIO
Bienale oblikovanja (BIO Ljubljana) je bil ustanovljen leta 1963 kot prvi oblikovalski bienale v Evropi in deluje pod okriljem MAO od ustanovitve muzeja leta 1972. BIO spremlja oblikovanje od industrializacije in modernizma do razvoja v disciplino, ki prežema vse plasti človekovega življenja in delovanja.

Danes deluje kot preizkusni poligon, kjer se oblikovanje uporablja kot orodje za izpraševanje in preoblikovanje vsakodnevnega življenja med različnimi multidisciplinarnimi pristopi k oblikovanju, ki obsegajo sisteme, proizvodnjo, storitve, znanstvena raziskovanja, humanizem, nepričakovane pogoje za izdelavo našega bivanjskega prostora. S svojimi projekti si prizadeva ustvariti prožne strukture, ki se lahko s časom razvijajo in se nadaljujejo po zaključku bienala.

Deli
Skip to content