Novica

Prometej znanosti

28. 05. 2024

Novica

Prometej znanosti

28. 05. 2024

Slovenska znanstvena fundacija (SZF) je podelila priznanja Prometej znanosti za vzorno donatorstvo ter za odličnost v komuniciranju znanosti.

 

Med prejemniki listine Finalist nacionalnega izbora za priznanje Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju za leto 2023 je tudi skupina sodelavcev projekta LEGO # Plečnik: Natalija Lapajne (MAO), dr. Matej Nikšič (UIRS), dr. Alenka Fikfak, dr. Janez P. Grom in dr. Kristijan Lavtižar (FA) ter študentje Fakultete za arhitekturo UL.

 

V Plečnikovem letu 2023, ki ga je razpisala vlada RS, je MAO želel pripraviti projekt, ki bi vključeval različne nivoje izobraževanja. Gradivo (načrti in makete) iz osrednje muzejske razstave Universum Plečnik: Od delavnice do mita je služilo kot izhodišče projekta LEGO#Plečnik, ki je povezal inštitucije MAO, UIRS in FA v smislu prenosa znanj in popularizacije kulturne dediščine. Preko več kreativnih delavnic je projekt prerasel v samostojno razstavo in nagovoril najširšo javnost.

 

Projekt je s pomočjo igre različnim starostnim skupinam približal kulturno dediščino in vrednote ustvarjenega prostora.

 

Skozi proces igre poteka raziskovanje, izobraževanje in popularizacija arhitekture in oblikovanja. Vzporednice z gradnjo prostora ni težko potegniti, saj so stavbe in prostor tisto, kar iz legokock največkrat nastane. Igra nas uči razumevanja merila, količine, simetrije, osnovnih vzorcev in geometrije, bogati premislek o vlogi zelenih površin, osončenosti, orientaciji, dostopnosti, strukturnih velikostih in drugih  urbanističnih temah.

 

Iskrene čestitke!

Deli
Skip to content