Novica

Na 11. Bienalu Brumen nagrajena projekta Muzeja za arhitekturo in oblikovanje

29. 04. 2024

Novica

Na 11. Bienalu Brumen nagrajena projekta Muzeja za arhitekturo in oblikovanje

29. 04. 2024

Nagrada za oblikovanje kataloga Universum Plečnik: Od delavnice do mita

 

Posebna omemba za zasnovo razstavne postavitve 27. Bienala oblikovanja BIO27 Supervernakularno

 

Na enajstem bienalu slovenskega oblikovanja Brumen, so bile slovesno podeljene nagrade Brumen, najvišja nacionalna priznanja na področju grafičnega oblikovanja v Sloveniji. Fundacija Brumen nagrajuje odlične slovenske oblikovalke in oblikovalce, kakovostna vidna sporočila in naročnike, ki v oblikovanju vidijo pomembno dodano vrednost. Letos so oblikovalci na festival prijavili 300 projektov. Njihova dela je ocenjevala mednarodna žirija v sestavi: Gerry Leonidas, Thierry Brunfaut, Lana Cavar, Perniclas Bedow ter slovenska žirantka dr. Cvetka Požar (kustosinja in skrbnica zbirke vizualnih komunikacij v MAO).

 

Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO) je na 11. Bienalu Brumen prejel dve nagradi, in sicer nagrado za odlično slovensko oblikovanje v kategoriji publikacije za katalog razstave Universum Plečnik: Od delavnice do mita, ki so ga oblikovali Anja Delbello, Aljaž Vesel (AA) ter David Molina Gadea (izvedbeno oblikovanje), ter posebno omembo za zasnovo razstavne postavitve BIO 27 Supervernakularno, avtorjev Medprostor (Rok Žnidaršič, Jerneja Fischer Knap, Katarina Čakš, Teja Gorjup), Studio Kruh (Gašper Uršič, Gregor Makovec) in Studio AA (Aljaž Vesel).

 

Universum Plečnik: Od delavnice do mita, prejemnik velike nagrade strokovne žirije za oblikovanje

Izjave:

 

Utemeljitev strokovne žirije

»Žirija je v knjigi »Universum Plečnik« prepoznala presežek, ki s svojo odličnostjo izstopa na vseh področjih tipografskega oblikovanja. Oblikovalci knjige v vseh tipografskih merilih – od vrstice prek odstavka do posameznih in dvojnih strani – prepričljivo obvladujejo prepletanje besedil in podob. Izbrane tipografske mreže, ki povezujejo temeljno besedilo in druge informacije v knjigi v urejeno in skladno celoto, se odzivajo na vsebino ter skupaj s prožno in sproščeno postavitvijo slikovnega gradiva ustvarijo za bralca privlačno vizualno izkušnjo. Sama konstrukcija knjige in trdna vezava dopolnjujeta končno podobo in ustvarita celovito bralno izkušnjo, zato je »Universum Plečnik« imeniten odgovor na vprašanje zakaj potrebujemo tiskane knjige in kakšen je njihov resnični potencial.

 

Oblikovalca Anja Delbello in Aljaž Vesel (AA)

 »Jože Plečnik je kot največji slovenski arhitekt predmet mnogih knjig. Ob predpostavki, da je bil njegov pristop sicer arhaičen, a obenem progresiven, je bil namen kataloga predstaviti nov pogled na njegovo delo – namesto na posamezne stavbe se knjiga bolj osredotoča na Plečnikove pristope, predvsem na področju oblikovanja javnega prostora. Oblika knjige skuša prevesti njegove principe v jezik grafičnega oblikovanja (liki, vzorci, repeticija, plastenje) ter ujeti ravnovesje med starim/klasičnim (npr. centralne, predmodernistične poravnave) in sodobnim (npr. tipografski tretma, barve).«

 

Tomaž Štoka, urednik kataloga Universum Plečnik: Od delavnice do mita

»Vsebina in oblikovanje kataloga predstavljata sodobno branje arhitektove dediščine. Plečnikova Ljubljana je vpisana na Unescov seznam svetovne dediščine kot izjemen primer oblikovanja javnega prostora po meri človeka. Publikacija izpostavlja pomembnost tega dejstva ter poudarja, da v razdrobljenem in privatiziranem svetu 21. stoletja bolj kot kadarkoli prej potrebujemo zavest in potrebo po ohranjanju vrednot te svetovne dediščine; ta mora biti odprt, vključujoč in dostopen javni prostor.«

 

Katalog Universum Plečnik, ki ga je uredil Tomaž Štoka s souredniki Milošem Koscem, Natalijo Lapajne in Bogom Zupančičem, širi artikulacijo Plečnikove dediščine, kaže na aktualnost in relevantnost njegovih ureditev ter odpira prostor za raziskovanje novih virov. Knjiga vključuje eseje, ki so jih poleg članov uredniškega odbora pripravili še oblikovalci razstave Ana Kreč, Jure Hrovat, Anja Delbello in Aljaž Vesel, slednja tudi kot oblikovalca kataloga, ter spremno besedo Špele Spanžel. V njih avtorji podrobneje obravnavajo teme javnega prostora, celovitost kolektivnega procesa nastajanja Plečnikovih ureditev po prvi svetovni vojni, Plečnikovo šolo ter prenos arhitektovih urbanih pristopov v medij razstave.

 

Posebna omemba za zasnovo razstavne postavitve BIO 27 Supervernakularno

 

Avtorji:

Medprostor (Rok Žnidaršič, Jerneja Fischer Knap, Katarina Čakš, Teja Gorjup), Studio Kruh (Gašper Uršič, Gregor Makovec) in Studio AA (Aljaž Vesel).

 

BIO27 Supervernakularno – Oblikovanje za regenerativno prihodnost pod vodstvom kustosinje Jane Withers je raziskoval in preučeval pojav rastočega in ambicioznega gibanja, ki iz vernakularne inteligence ali lokalnih arhitekturnih in oblikovalskih tradicij črpa navdih za oblikovanje inovativnih odgovorov na družbene in okoljske izzive 21. stoletja.

 

Vsem nagrajencem iskrene čestitke!

Deli
Skip to content