Novica

Muzej v skupnosti 2: Skupnostni dogodki

07. 05. 2024

Novica

Muzej v skupnosti 2: Skupnostni dogodki

07. 05. 2024

MUZEJ V SKUPNOSTI 2

Park Muzeja za arhitekturo in oblikovanje

16. 5.–13. 10. 2024

 

S postavitvijo prizorišča v park, ki povezuje javni prostor med muzejem in sosesko, želimo omogočiti dostopnost javnih programov ustanov na Fužinah in vključevanje ranljivih skupin ter privabiti tudi tiste posameznike, ki tukajšnjih ustanov sicer ne bi obiskali. V parku MAO odpiramo prostor za skupne dogodke, ki temeljijo na medgeneracijskem sodelovanju, povezovanju znanja v skupnosti, vključevanju javnosti in vzajemnem delovanju. Ustanove in posamezniki s srečanji, dogodki in delavnicami preizkušamo domet in učinke skupnega delovanja, predstavljenim socialnim inovacijam pa ponujamo prostor za preizkus v realnosti. Več o projektu >> 

 

SKUPNOSTNI DOGODKI

 

Odprtje, 16. 5. 2024, 17.00-21.00

Predstavitev projektov, skupnostni sejem, ustvarjalne delavnice in koncert

 

Sreda v parku MAO, 22. 5. 2024

10.30    Srečališče: Travniške rastline in bezgovo cvetje

Srede so namenjene medgeneracijskemu druženju. V parku se dobimo s stanovalci DSO Fužine in posamezniki, ki so vključeni v dnevno varstvo. To sredo bomo cvrli bezgove cvetove, nabirali travniško cvetje, izdelovali šopke in z njimi obdarili tudi tiste, ki do parka ne morejo. Vabljeni, da se nam pridružite.

 

17.00  Delavnica akvarela in opazovanje ptic

Na delavnici bomo pod vodstvom Marije Strnad spoznali slikarsko tehniko akvarel. Slikali bomo ptice iz MAO parka. Ljubiša Maksimović nas bo seznanil s pticami, ki živijo in obiskujejo park. Vabimo udeležence vseh starosti in predznanj!

 

Marija Strnad se je izobraževala pri znanih slovenskih akademskih slikarjih. Redno se udeležuje slikarskih kolonij in ekstemporov ter je prejemnica več nagrad in priznanj. V Centru aktivnosti Fužine poučuje tehnike slikanja z akvarelom in akrilom. Svoje znanje deli na platformi Mi smo face.

 

Ljubiša Maksimović vodi skupino prostovoljcev Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije, ki skrbijo za področje Ljubljanice in parka MAO. Park obiskuje preko 80 različnih ptičjih vrst. Bližina Ljubljanice in obilje starih parkovnih dreves, z veliko dupli, ponujajo pticam dobre možnosti za gnezdenje.

 

Sreda v parku MAO, 29. 5. 2024

10.30    Srečališče: Beremo skupaj

Srede so namenjene medgeneracijskemu druženju. V parku se dobimo s stanovalci DSO Fužine in posamezniki, ki so vključeni v dnevno varstvo. To sredo bomo brali. Mlajši starejšim in starejši mlajšim. Glasno branje nas bogati in zdravi, vzbuja domišljijo, krepi samozaupanje, prevetri možgane in nas spravi v dobro voljo. Vabljeni, da se nam pridružite.

 

17.00    Delavnica izdelave mila z Ireno Regovec

Na delavnici bomo iz milne osnove izdelovali unikatna mila. Organizatorji bomo priskrbeli milno osnovo, eterična olja in rastline. Vse, kar potrebujete  sta ustvarjalnost in dober nos! Delavnica je namenjena medgeneracijskemu povezovanju, zato vabljeni udeleženci vseh starosti.

 

Delavnico bo vodila Irena Regovec, ki je članica Centra aktivnosti Fužine in soustanoviteljica blagovne znamke mil Kupala. Svoje znanje deli na platformi Mi smo face.

 

Sreda v parku MAO, 5. 6. 2024

10.30    Srečališče: Cirkus na kvadrat

Vabljeni na zabavno, sodobno cirkuško predstavo! Avtorja sta Jakob in Maja Bergant, kulturna ustvarjalca s Fužin. Na medgeneracijskem druženju se nam bodo pridružili otroci iz fužinskega vrtca, CAF-ovci in stanovalci Doma starejših občanov Fužine.

 

17.00    Delavnica oblikovanja gline z Nevenko Angelski

Na delavnici boste spoznali glino kot material za oblikovanje, izdelavo uporabnih predmetov in izražanje ustvarjalnosti. Svoj izdelek boste lahko odnesli domov ali pa ga poslali v žganje in glazuro (z doplačilom). Na druženje ob glini vabimo udeležence vseh starosti in predznanj.

 

Nevenka Angelski, ki nam bo predstavila eno od osnovnih tehnik obdelave gline, je članica Društva keramikov in lončarjev Slovenije ter del ekipe Centra aktivnosti Fužine. Svoje znanje deli na platformi Mi smo face.

 

Sreda v parku MAO, 12. 6. 2024

10.30    Srečališče: Šola zdravja

Srede so namenjene medgeneracijskemu druženju. Društvo Šola zdravja je nevladna organizacija, ki združuje ljudi ob jutranji vadbi na prostem v vseh letnih časih. Z redno vadbo udeleženci ohranjajo vitalnost, širijo krog znancev, pridobivajo nove prijatelje in se prek društva vključujejo v lokalne dogodke. Fužinsko skupino Šole zdravja vodi Angelca Goršek. Srečujejo se vsak dan, razen ob nedeljah. To sredo bomo telovadili z njimi. Vabljeni, da se nam pridružite.

 

17.00    Pilates na prostem z Darjo Miklič

Pilates je tehnika, ki ohranja telo gibčno in hkrati močno. Na enourni delavnici vam bo Darja predstavila, kaj je pilates, komu je namenjen in kakšni so učinki vadbe. Spoznali boste nekaj klasičnih vaj in tehnik pilatesa. S seboj prinesite ležalno podlogo. Primerno za vse starosti!

 

Darja Miklič se od upokojitve naprej ukvarja s športom. V Centru aktivnosti Fužine (CAF) poučuje pilates. Svoje znanje deli na platformi Mi smo face.

 

Poletna muzejska noč, 15. 6. 2024, 18.00-24.00

Fužinska 3KA – kultura, kulinarika, kino na prostem

  • skupnostni sejem
  • fužinska kulinarika
  • ustvarjalne delavnice
  • glasbene točke
  • pogovor med ustvarjalci in prebivalci Fužin
  • kino na prostem

 

Sreda v parku MAO, 19. 6. 2024

10.30    Srečališče: Pevska vaja

Srede so namenjene medgeneracijskemu druženju. V parku se dobimo s stanovalci DSO Fužine in posamezniki, ki so vključeni v dnevno varstvo. To sredo bomo na prostem izvedli pevsko vajo. Vabljeni, da se nam pridružite.

 

17.00    Gongi na prostem z Jelko Klun

Zvoki gongov, himalajskih posod, kristalnih skled, uglašenih zvončkov in drugih inštrumentov umirjajo, sproščajo in uravnovešajo. Zvočna kopel pomaga pri globokem sproščanju in umiritvi. S seboj prinesite ležalno podlogo. Vabljeni, da se nam pridružite!

 

Jelka Klun ukvarja s kitajsko astrologijo in energijskim čiščenjem prostora, ima šolo tarota ter v Centru aktivnosti Fužine (CAF) izvaja zvočne kopeli z gongi. Svoje znanje deli na platformi Mi smo face.

 

// KOLOFON

 

Kustosinja: Maja Šuštaršič; pomočnica kustosinje: Blažka Kirm; oblikovanje: Boštjan Botas Kenda, študentke in študentje ALUO; fotografija: Matjaž Rušt, Katja Goljat; odnosi z javnostjo: Smilja Štravs; marketing: Ana Kandare; MAO-podpora: Neli Grafenauer, tehnična podpora: Matjaž Rozina, Tadej Golob

 

Mentorji izobraževanja: prof. dr. Nives Ličen, Oddelek za pedagogiko in andragogiko, FF; prof. dr. Boštjan Botas Kenda, ALUO; doc. Emil Kozole, ALUO; Miha Artnak, Studio Ljudje

 

Mentorji znanja: Monika Šparl, Center aktivnosti Fužine (CAF); Marjetka Čermelj, Vito Simunišek, Skupnostni programi za mlade (SPM); Tea Kos, CONA Korak; Kristina Ribič, CONA Fužine; Igor Bole, Peter Vučković, Iva Svilenković, Četrtna skupnost Moste (ČS Moste); Matija Puškarič, Katarina Zajec, Dom starejših občanov Fužine (DSO Fužine); Ljubiša Maksimović, Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS)

 

Študentje ALUO – Grafično oblikovanje (MA): Andrea Aleksić, Špela Banko, Ana Frank Bogataj, Teja Gregorič, Nik Leban, Anja Majcen, Maja Mitrović, Dino Spahić, Aja Vogrinčič

 

Študentje FF – Andragogika (MA), predmet Skupnostno izobraževanje: Klementina Berginc Nonino, Novka Bojić, Lana Dragovan, Zala Ferjančič, Laura Iskra, Nikita Kokot, Nina Petrič, Lea Sedevčič, Monika Skledar, Suzana Ugovšek

 

PARTNERJI PROJEKTA

 

 

 

PROJEKT SO PODPRLI

 

Deli
Skip to content