Novica

Mednarodni projekt Creatures Project: Slovenija bogatejša za dve novi kreativni turistični poti

23. 02. 2023

Novica

Mednarodni projekt Creatures Project: Slovenija bogatejša za dve novi kreativni turistični poti

23. 02. 2023

Na Urbanističnem inštitutu Republike Slovenije so javnosti predstavili dve edinstveni turi na prostem. Skupaj smo razvili projekt Mostovi in nabrežja Ljubljanice, v sodelovanju s Fundacijo Poti miru v Posočju pa je nastala Pot mladega vojaka na soški fronti.

 

Namen projekta z naslovom Mostovi in nabrežja Ljubljanice je ob reki vzpostaviti novo povezavo središča mesta s sosesko Fužine, kjer stoji tudi fužinski grad, kjer domuje naš muzej.

 

Natalija Lapajne, kustosinja MAO: »Ljubljanica je kraška reka s številnimi izviri na zahodnem robu Ljubljanskega barja. Leta 2003 je bila razglašena za kulturni spomenik državnega pomena.«

 

Pot, ki jo je zasnovala naša kustosinja Natalija Lapajne, ki po njej tudi vodi, zajema kar 20 zgodovinsko in kulturno zaznamovanih točk in obiskovalce pelje od Mestnega parka Špica, mimo Hladnikove brvi, Prulskega mostu, do Trnovskega pristana in Mostu Hradeckega in Šentjakobskega mostu, ob slikovitih nabrežjih Ljubljanice ob Novem trgu, mimo Čevljarskega oziroma Šuštarskega mostu in Ribje brvi, preko slikovitega Tromostovja in Mesarskega mostu do znamenitega Zmajskega mostu, ki je bil prvi železobetonski most na Slovenskem.

 

Naslednja znamenitost na kreativni poti ob glavni reki v prestolnici je Žitni most, sledi pa slikovita Zapornica na Ljubljanici, ‘namenjena vodi, ki zapušča mesto’, kot jo je ob umestitvi v prostor opisal arhitekt Jože Plečnik. Sledita novejši Fabianijev most iz leta 2012 in leto dni starejši Materinski most, ki je povzel silhueto prestavljenega Mrtvaškega mostu. Pogled od tod se že usmeri na Grad Kodeljevo, mimo katerega je potekala stara struga reke Ljubljanice, sledi Park Muste, leta 2020 novooblikovan javni prostor med stanovanjsko sosesko Štepanjsko naselje in Nove Fužine. Pot zajame še Fužinski grad z bogato zgodovino, kjer od leta 1992 deluje naš muzej, konča pa se s Fužinskim mostom, delom arhitekta Petra Gabrijelčiča.

 

Naložite si aplikacijo >>

Deli
Skip to content