Novica

MADE IN: pripovedi obrti in oblikovanja je prejemnik Nagrade Evropske unije za kulturno dediščino / Nagrade Europa Nostra 2023

25. 09. 2023

Novica

MADE IN: pripovedi obrti in oblikovanja je prejemnik Nagrade Evropske unije za kulturno dediščino / Nagrade Europa Nostra 2023

25. 09. 2023

MADE IN: pripovedi obrti in oblikovanja prejme Nagrado Evropske unije za kulturno dediščino / Nagrado Europa Nostra 2023 v kategoriji Izobraževanje, usposabljanje in spretnosti.

 

Pojasnilo žirije:

»Ta vseevropski projekt, ki poteka v tesnem sodelovanju z lokalnimi skupnostmi, s sprejemanjem regionalnih posebnosti opozarja na vezi, ki povezujejo našo skupno obrtniško dediščino. Posebej omembe vreden je njegov medgeneracijski vidik, saj mlade oblikovalce povezuje z izkušenimi rokodelci. Tako ustvarja močno povezavo med dediščino in kreativnimi industrijami, ob tem pa obravnava aktualne družbene in poslovne spremembe ter ponuja priložnosti za trajnostno rast.«

 

Evropska komisija in organizacija Europa Nostra sta razglasili imena dobitnikov Nagrade Evropske unije za kulturno dediščino / Nagrade Europa Nostra 2023. Letos je najvišje evropsko priznanje na tem področju prejelo 30 izjemnih dosežkov, povezanih s tematiko dediščine, iz 21 držav.

 

Med letošnjimi nagrajenci je tudi MADE IN: pripovedi obrti in oblikovanja (Slovenija, Avstrija, Hrvaška, Srbija), evropska platforma, ki združuje oblikovalce, raziskovalce in kustose, predane raziskovanju dediščine skozi sodobno produkcijo, ter spodbuja pomembno vlogo obrti pri oblikovanju lokalnih identitet in zagotavljanju trajnosti na ravni skupnosti. MADE IN poudarja nadaljevanje in razvoj tradicij ter zagotavlja, da bodo ostale relevantne tudi za prihodnje generacije.

 

MADE IN je leta 2014 nastal na pobudo zagrebške umetniške organizacije OAZA kot odziv na zaton malih obrti in delavnic v mestu ter se prvič predstavil na razstavi 24. bienala oblikovanja BIO 50 v MAO Ljubljana, kjer je v okviru skupine Nanoturizem prejel tudi glavno nagrado BIO 50 za sodelovanje. Je skupni dveletni projekt šestih organizacij iz štirih držav (Slovenija, Hrvaška, Avstrija, Srbija), med katerimi je tudi Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO) v sodelovanju s Centrom za kreativnost.

 

MADE IN priča o moči sodelovanja in njegovem potencialu za povezovanje tradicionalnih obrti s sodobnim oblikovanjem ter razvija živahen ekosistem ustvarjalnosti in dediščine.

 

MADE IN platforma je letos spomladi ponovno začela s svojimi aktivnostmi, v tokratni izdaji pa obsega 10 partnerjev iz šestih držav (Slovenija, Hrvaška, Bosna in Hercegovina, Srbija, Nemčija, Portugalska), MAO pa je njen koordinator.

 

Nagrajencem bodo nagrade izročene na slovesni podelitvi 28. septembra v Palazzu del Cinema v Benetkah.

 

Več

 

 

Deli
Skip to content