Novica

LUV fest na gradu Fužine

17. 01. 2023

Novica

LUV fest na gradu Fužine

17. 01. 2023

LUV FEST na gradu Fužine: Prešeren, Valentin in Cvetje v jeseni! 

Vodeni ogledi gradu Fužine: 11. 2. / 25. 2. / 4. 3. 2023 ob 11.00

Cena: 7,00 €

Prijave: izobrazevanje@mao.si

 

LUV festival združuje Ljubezen, Umetnost in Vandranje po Ljubljani. LUV boste lahko v polnem pomenu izkusili od 8. februarja, ko se spominjamo Franceta Prešerna, največjega slovenskega pesnika, pa vse do 12. marca, ko se ženijo ptički.

 

Na Gradu Fužine bomo LUV fest praznovali z vodenimi ogledi gradu, na katerih se bomo skupaj z najbolj ljubeznivo grajsko vodičko v Ljubljani, Katarino Metelko, sprehodili med grajskimi ambienti in se vmes spominjali čisto šekspirjansko navdahnjenih ljubezenskih dogodivščin zvezdniških razsežnosti. In kdo je fužinski tragični ljubezni par tipa Romeo in Julija? Pridite in ju spoznajte, pa ne enega, dva!

 

»Ne ona nima žametnih oči in niti kodrov, mehkih kakor svila, če sneg je bel, ga v njenih nedrih ni, in usta bi se od koral ločila …« Tako ljubezen opeva znameniti William Shakespeare v svojem sonetu številka 130, naš France Prešeren pa pravi malo drugače:

 

 »Lani je slepar starino še prodajal, nosil škatle, meril platno, trak na vatle, letos kupi si grajščino …«

 

Slepar sliši na ime Fidelis Terpinc, graščina pa je Grad Fužine, ki ga je mladi in uspešni podjetnik kupil na dražbi leta 1824. To je bilo v evropski kulturni zgodovini obdobje romantike v kateri so blesteli zlasti nemški pesniki in dramatiki, romantična vznesenost Göetheja, Schillerja in drugih pa se je obilno razlivala na sončno stran Alp in rodila slap silovitih izbruhov ljubezenskega hrepenenja v poezijah Franceta Prešerna, simbolu nacionalne kulturne identitete.

 

Glavni junaki ljubezenskih zgodb na fužinskem gradu so: fužinski graščak Fidelis Terpinc z ženo Josipino in nezakonsko hčerko Emilijo, pesnik Andrej Smole in mladi Ivan Tavčar!

 

Po vodenem ogledu sledi sladkanje v kavarni MAO, kjer se bosta zaljubljenca lahko posladkala z odlično Lolitino sladico. Ker pa verjamemo, da vas bo čas preživet na našem gradu Fužine povsem očaral, ponujamo paru, ki se bo odločil za poroko na našem gradu, 20% popust pri najemu grajskega prostora za svoj svečan in nepozaben poročni dogodek.

Deli
Skip to content