Aksonometrični pogled razstavišča, Ljubljanski sejem, natečaj

Ime predmeta: načrt
Avtor: VINKO GLANZ
Datacija: 1940

Natečajni projekt za Ljubljanski velesejem arhitekta Vinka Glanza predstavlja enega od štirih predlogov, kako posodobiti nekdanje sejmišče v predmestju Ljubljane ob robu parka Tivoli in ga programsko razširiti z večjo dvorano ter vključiti v stalno mestno ponudbo. Natečajni projekt ima razstavne prostore razporejene po trikotnem obodu med Celovško cesto, Lipovim in Lattermanovim drevoredom, v sredini pa je bil sejemski trg in/ali park, obdan z odprtimi lopami in pokritimi hodniki za obiskovalce. Vsi trije vogali so poudarjeni, vsak nekoliko drugače, kar je jasno vidno iz aksonometrične risbe. Glavni vhod z upravnimi prostori, pošto in agencijo je v stičišču med Celovško cesto in Lipovim drevoredom, večnamenska dvorana je v vogalu Celovške ceste in Lattermanovega drevoreda. Nad dvorano je restavracija s teraso, od koder je pogled na Ljubljanski grad in Nebotičnik. V osi osrednjega pogleda proti mestu je sredi sejemskega parka zasnovan reprezentativen, dvostopenjski krožni steklen paviljon.

Mere: v = 36,6 cm; š = 60,3 cm
Inventarna številka: 534:LJU;0020384
Material: PROSOJNI PAPIR
Tehnika: SVINČNIK,ČRN TUŠ
Share
Skip to content