Zajtrk v muzeju z najzanimivejšimi muzejskimi projekti

13. 5. 2015

Zajtrk v muzeju z najzanimivejšimi muzejskimi projekti

13. 5. 2015

Slovenski muzeji in galerije so za razvoj kulture še posebej pomembni. Zbirajo, predstavljajo, proučujejo in interpretirajo predmete in tako tkejo kolektivno predstavo kulture.

So odprte institucije, vedno na voljo najširši javnosti. Odpirajo in omogočajo demokratično razpravo o najrazličnejših družbenih problemih. Obiskovalce vzpodbujajo k kritičnemu razmišljanju in jih vabijo, da aktivno in ustvarjalno izražajo svoja mnenja.

So dinamične institucije in izvajajo lokalne in mednarodne projekte, ki že dolgo segajo preko zgolj varovanja in predstavljanja slovenske kulturne dediščine na področja izobraževanja, izmenjave znanja, dela z ranljivimi skupinami, raziskovanja, uvajanja novih tehnologij in nove produkcije.

Ob mednarodnem muzejskem dnevu se bo dvanajst slovenskih muzejev in galerij predstavilo s svojimi najzanimivejšimi projekti.

Vabljeni na zajtrk, na katerem vam bomo postregli z zdravo dozo muzejskega dogajanja.

Zajtrk v muzeju smo skupaj pripravili Muzej za arhitekturo in oblikovanje, Muzej novejše zgodovine Slovenije, Moderna galerija, Slovenski etnografski muzej, Narodna galerija, Narodni muzej Slovenije, Prirodoslovni muzej Slovenije, Slovenski gledališki inštitut, Slovenska kinoteka, Slovenski šolski muzej, Muzej krščanstva na Slovenskem in Tehniški muzej Slovenije.

Meni

Stiški rokopisi spet doma
Tadej Trnovšek, Muzej krščanstva na Slovenskem
Profesor zgodovine in diplomirani sociolog kulture, Tadej Trnovšek, ki je že deveto leto kustos v stiškem muzeju, bo predstavil, kako so se znameniti srednjeveški rokopisi vrnili v kraj svojega nastanka, v Stično.

E-obiskovalci imajo prost vstop!
Tea Rogelj, Slovenski gledališki inštitut
Mag. dramaturgije in kustosinja Tea Rogelj v Slovenskem gledališkem inštitutu skrbi za Ikonoteko. Za razstavo in e-razstavo Alenka Bartl, kostumografka je leta 2012 prejela Bršljanov venec, priznanje Združenja dramskih umetnikov Slovenije.

Skrita zbirka se razkrije: razstave Vladne umetnostne zbirke

Michel Mohor, Narodna galerija
Michel Mohor (Slovenj Gradec, 1986) je kustos Narodne galerije in eden od koordinatorjev razstave Vrnitev ambasadorjev umetnosti.

Zlata nit, Mednarodni trienale likovnega ustvarjanja v keramiki (UNICUM)
Zora Žbontar, Narodni muzej Slovenije
Trienale predstavlja sodobno umetniško keramiko v slovenskem in mednarodnem prostoru. Cilj trienala je iskanje elementarnih likovnih raziskovanj v povezavi s sodobnimi razmišljanji o tem prvinskem materialu.

Moje življenje – moj svet: osebne razstave obiskovalcev Slovenskega etnografskega muzeja
dr. Janja Žagar, Slovenski etnografski muzej
Kustodinja tekstilne zbirke in soavtorica stalnih razstav SEM bo predstavila zanimiv obrazstavni program, ki dinamično dopolnjuje muzejske vsebine. V njem lahko obiskovalci kot avtorji in razstavljalci spregovorijo o sebi in svojih življenjskih izkušnjah.

Noč v Prirodoslovnem muzeju Slovenije
dr. Staša Tome, dr. Breda Činč Juhant, Prirodoslovni muzej Slovenije
Muzejska svetnica dr. Staša Tome se ukvarja s komuniciranjem in interpretacijo kulturne dediščine. S pomočjo direktorice in prostovoljcev pripravlja razburljivo in igrivo nočno dogodivščino na temo svetlobe in teme.

Muzej in sodobna umetnost
dr. Bojana piškur, Moderna galerija (Muzej sodobne umetnosti Metelkova)
Bojana Piškur, dr. umetnostne zgodovine, kustosinja – muzejska svetovalka v Moderni galeriji (Muzeju sodobne umetnosti Metelkova).

Vsakdan na razstavi

Maja Vardjan, Muzej za arhitekturo in oblikovanje
So razstave dobra ali slaba novica za arhitekturo in oblikovanje? Kako razstaviti prostor? Ali res potrebujemo še en stol? Možne naselitve muzeja bomo predstavili na primeru projekta BIO 50 in prihajajoče retrospektivne razstave Saše J. Mächtiga.

Zvok
Irena Marušič, dr. Orest Jarh, Tehniški muzej Slovenije
Tehniški muzej Slovenije bo predstavil dva projekta, ki imata skupno točko – zvok. Gre za EU projekt Work with Sounds / Delaj z zvoki in nastajajočo občasno razstavo Skoraj vse o zvoku.

Pot domov
Mag. Marko Štepec, Muzej novejše zgodovine
Muzej novejše zgodovine bo predstavil projekt Pot domov, ki ga v muzeju pripravljajo v sodelovanju s 17 slovenskimi muzeji in drugimi ustanovami.

Jurij Meden: Revenge of the Obsolete
Ivan Nedoh, Slovenska kinoteka
Kratki film Jurija Medena v angleškem jeziku na pretresljiv način popelje gledalca v srž problematike filmskih muzejev, ki sodelujejo na mednarodni ravni. Projekcijo filma bo pospremil uvod Ivana Nedoha

Muzejske učne ure in prihajajoča razstava o pouku latinščine
Anton Arko, Slovenski šolski muzej
Prihajajočo razstavo in učne ure v muzeju bo predstavil kustos Anton Arko, prof. zgodovine in ruščine,  avtor razstave o pouku latinščine v javni osnovni šoli in več let tudi izvajalec muzejskih učnih ur v Slovenskem šolskem muzeju.

Foto: Jože Suhadolnik

 

Lokacija

Narodni muzej Slovenije – Metelkova
Maistrova ulica 1
Ljubljana
(vhod s ploščadi Muzejske četrti)

 

Vstopnina

brezplačno

Deli
Skip to content