Voden ogled Univerzitetnega kliničnega centra UKC, Ljubljana

20. 9. 2018

Voden ogled Univerzitetnega kliničnega centra UKC, Ljubljana

20. 9. 2018

Pred iztekom razstave Stanko Kristl, Arhitekt, vas vabimo na voden ogled v okviru Arhitekture v živo, kjer si bomo s Tadejem Glažarjem, enim od kustosov razstave o življenskem delu Stanka Kristla, ogledali Diagnostično terapevtsko servisni objekt, UKC, Ljubljana.

Arhitektura lahko s premišljeno zasnovo, v kateri lahko nato zdravstveni delavci učinkovito zdravijo, pozitivno vpliva na počutje obiskovalca, bolnika in zaposlenega.

“Gradnja bolnišnice je za arhitekta gotovo ena najzahtevnejših nalog. Ko sem se v sredini prejšnjega stoletja začel ukvarjati z arhitekturo bolnišnic, je pri nas med arhitekti veljalo, da se je takšnim projektom treba izogniti v velikem loku.

Takrat smo bili v naši državi na tem področju v močnem zaostanku. Nismo poznali niti poklica bolnišničnega programerja, ki bi obvladal medicinsko tehnologijo, s tem se je moral ukvarjati arhitekt. Univerzitetni klinični center je bil pri tem še posebej zahteven projekt. Najprej že zaradi velikosti: diagnostični, terapevtski in servisni objekti (DTS) skupaj s posteljno zgradbo merijo več kot 100.000 kvadratnih metrov. Zahtevnost tega projekta je tudi v izjemni kompleksnosti programa, ki ga je bilo treba umestiti v stavbo. Na to smo odgovorili z zasnovo, ki temelji na koncentraciji posameznih dejavnosti: centralna oskrbna služba, centralna sterilizacija, centralni RTG, centralna intenzivna terapija, laboratoriji, kuhinja itn. Takšna zasnova je najbolj racionalna.

Posamezne delovne enote pri tem obsegajo po več tisoč kvadratnih metrov in pri njihovi prostorski zasnovi je bilo treba premisliti vrsto tehnoloških vprašanj, kot denimo ločitev na nečiste, čiste in sterilne cone, ki so med seboj tudi povezane … Vsem enotam pa je bilo treba zagotoviti tudi čim bolj optimalne delovne in »bivalne« razmere. Moj moto pri projektu UKC je bil, da je arhitektura terapevtski sodejavnik. Projekta smo se lotili, kot da gre za družbeno stavbo, in ne zgolj za bolnišnico.”

Stanko Kristl v intervjuju za Sobotno prilogo (9.12.2017)
Več >>

 

Lokacija

Univerzitetni klinični center Ljubljana
Zaloška 7

 

Vstopnina

Ogled je brezplačen.
Obvezne so prijave na izobrazevanje@mao.si‘>izobrazevanje@mao.si 

 

Informacije

izobrazevanje@mao.si

 

Organizacija

 MAO

Deli
Skip to content