Vabilo na delavnico o uporabi japonskega dresnika

30. 10. 2015

Vabilo na delavnico o uporabi japonskega dresnika

30. 10. 2015

Pridruži se oblikovanju predlogov na delavnici o ozaveščanju o novih naravnih dinamikah, na katere nas opozarja problem razraščanja japonskega dresnika. Delavnica bo potekala tri zaporedne srede v novembru na oddelku za industrijsko in unikatno oblikovanje Akademije za likovno umetnost (ALUO).

Prijave na delavnico zbiramo do 30. oktobra na infobio(at)mao.si, ob prijavi priložite kratko motivacijsko pismo (do 500 znakov). V njem navedite, zakaj vas sodelovanje na delavnici zanima ter opišite, kako se tematika povezuje z vašim področjem delovanja. O izboru vas bomo obvestili najkasneje do 2. novembra!

Invazivne tujerodne rastline, ki so odporne na težke vremenske razmere, intervencije s strani človeka, škodljivce in nerodovitno zemljo, bodo v prihodnosti predstavljale vse bolj pogost del naših bivalnih okolij. Kjer se pojavljajo, vdirajo v ustaljene ekosisteme, infrastrukturo in zgradbe ter vznemirjajo prebivalce ogroženih območij.

S prostim in hitrim pretokom blaga so sodobne ekonomske paradigme nevede ustvarile novo obliko monumentalnega vrtnarstva. Priča smo edinstvenemu medvrstnemu konfliktu na globalni ravni, ki nam ponuja možnost za ponovni razmislek o človekovem odnosu do narave, ki se vedno glasneje oglaša iz ozadja, v katero je bila potisnjena.

Kakšna je vloga oblikovalcev v tej “skupni ekonomiji”? Kako lahko prispevamo k oblikovanju trajnostnih strategij za ravnanje v ogroženih habitatih? Kakšna vprašanja in možnosti odpira njihova problematika?

V razponu dveh tednov se bomo v sodelovanju z Inštitutom za celulozo in papir, Mojstrsko delavnico Vevče in Oddelkom za industrijsko in unikatno oblikovanje ALUO posvetili raziskovanju možnosti uporabe japonskega dresnika kot vira celuloze. Spraševali se bomo o potencialih uporabe celuloznega materiala, pridobljenega iz japonskega dresnika, kot medija za ozavečanje o pojavnosti te invazivne rastline. Delavnica bo namenjena oblikovanju izdelkov, storitev, instalacij in umetniških del, ki bodo razpirali vprašanja, ponujali komentarje in predloge za ravnanje znotraj novih naravnih dinamik v povezavi z obravnavano tujerodno rastlino.

Projekt PRIJAZNI SOVRAŽNIK — JAPONSKI DRESNIK IN NJEGOVA UPORABA V PAPIRNIŠTVU poteka v okviru projekta SKRITI POTENCIALI TRADICIONALNIH GOSPODARSKIH PANOG, ki ga podpira Ministrstvo za kulturo RS.

       

 

Lokacija

Oddelek za industrijsko in unikatno oblikovanje, Akademija za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO)

 

Vstopnina

Sodelovanje na delavnici je brezplačno!

Datumi delavnic

4. november
11. november
18. november

 

Informacije

Več informacij.

infobio(at)mao.si
+ 386 (0)1 548 42 74
gaja.meznaric(at)gmail.com

 

Organizacija

Re-generacija

 

Povezava
http://bio.si/sl/prispevki/53/prijazni-sovraznik-japonski-dresnik-in-njegova-uporaba-v-papirnistvu-povej-naprej/

Deli
Skip to content